додому Новини Помер режисер, сценарист, актор, громадський діяч з Тернопільщини Орест Савка

Помер режисер, сценарист, актор, громадський діяч з Тернопільщини Орест Савка

2265

Відійшов у засвіти відомий краянин – актор, режисер, сценарист, громадський діяч Орест Савка. Він народився на Гусятинщині, закінчив режисерський факультет Київського інституту культури. Творче життя Орест присвятив розвитку аматорського театрального мистецтва у маленьких містечках. Засновник і головний режисер тернопільського народного драматичного театру-студії «Сузір’я».

Завдяки самовідданій багаторічній праці, Савка зумів виплекати із самодіяльних артистів справжніх акторів — професіоналів, перетворити аматорський театр на місце творчого експерименту, осередок театральної культури регіону, а провінційне містечко Копичинці прославити як місто Театру.

У 1991 році створив Державний музей театрального мистецтва Тернопільщини. За власними сценаріями Орест Савка постановив багато театралізованих дійств, серед яких: «Україна в огні»,«Гетьман Богдан Хмельницький», «Зборів — місто козацької слави», «Берег білий — слава вічна», «Ой, там на горі Січ іде». За життя отримав численні нагороди і відзнаки. Оресту Савці було 83 роки. Його поховали сьогодні у Копичинцях. Наші співчуття рідним і близьким покійного.