додому Новини На Тернопільщині залишається 2 діючих спалахи кору

На Тернопільщині залишається 2 діючих спалахи кору

1584

За оперативними даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, за другий тиждень 2019 року на кір захворіли понад 2 700 людей. З них майже порівну дорослих та дітей.

Минулого тижня від ускладнень кору помер житель Рівненської області. Чоловіку було 49 років і у нього не було жодного щеплення проти кору. Це вже другий смертельний випадок від кору цього року. У 2018 році від ускладнень хвороби померли 16 людей.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я.

Захворювання може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти хворобі — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

– Захворюваність на кір в 2019 році вона продовжує реєструватись. З початку року спалахів у нас не зареєстровано. Просто є спорадична захворюваність. В минулому році в нас було зареєстровано 62 спалахи і на сьогодні ще 2 залишається діючими. Всіх районах реєструється захворюваність. Найбільше можемо сказати, що в останні дні найбільше реєструється випадків захворювання в місті Тернополі. Зокрема, за вчора було зареєстровано 19 випадків серед мешканців міста Тернополя, – розповідає завідувач відділу епіднагляду, спостереження та профілактики інфекційних хвороб ДУТОЛЦ МОЗ Марія Павельєва.