додому Новини Курс злотого в Україні: ситуація та перспективи

Курс злотого в Україні: ситуація та перспективи

1523

Багато українців під час війни перебувають у Польщі, тож цікавість до поточного курсу злотого зростає. Зараз він опинився на рівні біля 8 грн, значних коливань не очікується.

Курс польського злотого до гривні: чи залишиться він стабільним

З початку війни Польща виявила себе як найкращій друг українців. Вона першою відгукнулася на заклики надати зброю для спротиву навалі агресора, постійно підтримує Україну на міжнародному полі та прийняла мільйони біженців. Не дивно, що українці постійно цікавляться курсом польського злотого до гривні, бо зв’язки з цією прекрасною країною стають дедалі глибшими.

Курс злотого в Україні

Курс польської валюти до злотого становить на 11 листопада:

  • у банках – 7.7847 грн;
  • у обмінних пунктах – 8.3 грн (в середньому);
  • за даними Visa – 7.767 грн.

Щоб мати уявлення про курс та коливання курсу польського злотого та гривні, можна подивитися динаміку за останній тиждень, місяць та навіть за рік на meta.ua/finance/kurs/converter/pln-uah/. З курсом злотого відбуваються такі самі коливання, як з основними валютами. Помітне зростання відбулося у березні, воно пов’язане з початком війни, коли гривня очікувано “просіла” відносно світових валют.

Згодом спостерігається поступова стабілізація у динаміці цього показника. За останній тиждень значних коливань не було, тож можна сказати, що курс польського злотого в Україні набув деякої стабільності. Таке саме відбувається з курсами долара та євро.

Від яких факторів залежать ціни на валюту

Враховуючи воєнний стан, економіку України важко назвати стабільною. Більш-менш постійні ціни на основні валюти, які спостерігаються восени, можна вважати великою заслугою Уряду, НБУ та Мінфіну, які спромоглися у ці важкі часи запровадити досить розумну фінансову політику. Зокрема, це підтримка бізнесу, налагоджений експорт української сільгосппродукції, контроль за емісією національної валюти тощо.

Два інших важливих фактора, що впливають на валютні курси, це перемоги ЗСУ та міжнародна фінансова допомога. Без постійних грошових вливань у державний бюджет його дефіцит вже опинився б на дні фінансової прірви. А якби Україна не доводила щоденно свою спроможність перемогти у цій війні, допомога західних країн навряд чи була б такою щедрою та регулярною.

Але справжня стабільність буде досягнута тільки після перемоги. Зараз інфраструктура України потерпає від постійних обстрілів, гинуть люди. Її відновлення вимагає додаткових коштів. Попереду зима, є вірогідність проблем з опаленням, електропостачанням тощо. Залишається сподіватися, що Україна впорається з усіма викликами та зможе поліпшити стан економіки навіть в умовах війни.