додому Новини Копію скульптури “Святий Онуфрій” Іоанна-Георга Пінзеля урочисто відкрили у Тернополі

Копію скульптури “Святий Онуфрій” Іоанна-Георга Пінзеля урочисто відкрили у Тернополі

684

Іван-Георг Пінзель є всесвітньо визнаним майстром скульптури, людиною, яку знають у всьому світі та називають українським “Мікеланджело”. Тепер частинка творчості митця є і у Тернополі на вулиці Йосипа Сліпого, 7.

— Зараз ми в Тернополі відкриваємо скульптуру Святого Онуфрія. Коли 10 років назад роботи їхали в Лувр, 51 робота сьогодні Пінзеля збереглася, і коли роботи їхали в Лувр саме тоді стояло питання роботу Святого Онуфрія взяти в Лувр. Сьогодні оригінал цієї роботи знаходить у селі Рукомиш, каже меценат Тарас Демкура. 

Це лише копія оригіналу творіння галицького скульптура середини XVIII століття Іоанна-Георга Пінзеля. Оригінал зберігається у церкві святого Онуфрія в селі Рукомиш, що біля Бучача.

— Він тут жив, творив в нас на Тернопільщині, на жаль, ми про нього мало що знаємо і власне встановлення цієї скульптури тут в цьому місці, це є не тільки данина пам’яті великому митцю, це не тільки визнання нашої культури, творчості. Я впевнений, що це буде ще один туристичний магніт нашого міста. Я впевнений, що це буде місце, куди буде не соромно привести своїх друзів, знайомих, наших гостей, – зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал 

Кам’яна скульптура “Святий Онуфрій” – остання робота Іоанна-Георга Пінзеля, одного з найкращих тогочасних скульпторів Європи, яка датована кінцем 1750 р. Пінзель зобразив святого зі здійнятими руками, розпущеним волоссям та бородою до колін, поруч – зламане дерево, а біля ніг – лев. Це одна з кращих робіт майстра, виконана в камені. А сам Святий Онуфрій зображений в драматичному пориві, склавши руки перед собою, повернувши голову до лівого плеча та з піднятим поглядом вгору.