додому Новини Китайські вчені оприлюднили результати першого дослідження COVID-19

Китайські вчені оприлюднили результати першого дослідження COVID-19

434

Китайські вчені з центру контролю та профілактики захворювань вивчали зразки морепродуктів з ринку в Ухані ще на початку пандемії COVID-19, тобто у січні 2020 року. Але результати досліджень оприлюднили у журналі Nature лише зараз, після закликів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Наголошується, що китайські вчені розпочали дослідження, коли стало відомо, що одні з перших COVID-інфікованих відвідували ринок в Ухані.

Загалом вони досліджували 1380 зразків, взятих з ринку морепродуктів та диких тварин. Для проби відібрали 923 зразки довкілля та 457 зразків від 18 видів тварин – безпритульних та акваріумних.

Вірус був виявлений у 73 зразках навколишнього середовища, але в жодному із зразків тварин. Вчені припускають, що на морепродуктах міг зберігатися вірус, який заразив людей. “Віруси з ринку мали нуклеотидну ідентичність від 99,99% до 100% із людським ізолятом. SARS-CoV-2 було виявлено у зразку з навколишнього середовища”, – йдеться у дослідженні.

При цьому китайські дослідники наголосили, що цих висновків недостатньо, щоб стверджувати, що коронавірус виник у результаті передачі від тварини до людини. Вчені дійшли висновку, що походження COVID-19 залишається невизначеним.

Західні вчені закликали обережно тлумачити оприлюднені за три роки результати дослідження. Вони натякнули, що з встановлення джерела виникнення коронавірусу необхідні більш масштабні дослідження раннього періоду пандемії. “Якщо ми дізнаємось точне походження коронавірусу, я підозрюю, що це стане відомо з нових досліджень випадків або подій на початку пандемії”, – заявив вірусолог Джессі Блум з Онкологічного центру Фреда Гатчінсона.