додому Новини З 19 квітня українцям для перетину кордону тепер потрібен закордонний паспорт: для...

З 19 квітня українцям для перетину кордону тепер потрібен закордонний паспорт: для кого можуть зробити виняток

4137

Українці в перші дні війни могли перетнути кордон з країнами ЄС з будь-яким документом, який підтверджував особу. Однак зараз це правило скасували й тепер для виїзду за межі України або для переміщення між країнами ЄС закордонний паспорт знову обов’язковий. Правила починають діяти вже з 19 квітня.

Та все ж вони мають винятки. Рішення ухвалюють прикодонники, перевіряючи інші документи, зважають на те, чи відбуваються бойові дії в регіоні, з якого їде пасажир. Тож для перетину кордону з ЄС потрібні: для дорослих – біометричний закордонний паспорт і для дітей до 16 років: закордонний біометричний паспорт та письмова згода від батьків, завірена органом опіки.

Нові правила перетину кордону з ЄС не торкнуться жителів таких областей: Київська Харківська, Чернігівська, Херсонська, Миколаївська, Донецька, Луганська.

Спікер Держприкордонслужби Андрій Демченко пояснив, що в перші тижні війни була гуманітарна катастрофа, люди штурмували кордон, а сервісні центри не працювали – тому громадян України випускали за будь-якими документами, які підтверджували особу. Зараз такої авральної ситуації вже немає, тому закордонний паспорт для перетину кордону з ЄС – обов’язковий. До того ж відновити втрачені документи та замовити виготовлення закордонного паспорта можна у ЦНАПах, підрозділах Державної міграційної служби.

Інші кордони – з Грузією і Туреччиною можна перетнути з внутрішніми ID-паспортами. Угода з цими країнами про визнання ID-паспортів була визнана задовго до війни.