додому Новини Збільшення тривалості життя тернополян на 3 роки заклали у стратегію розвитку міста

Збільшення тривалості життя тернополян на 3 роки заклали у стратегію розвитку міста

1106

Збільшити тривалість життя тернополян на 3 роки вирішили у Тернопільській міській раді і заклали це у стратегію розвитку міста. Поряд з тим, у Тернополі діє програма “Здоров’я громади”. Медики, науковці, спільно з управлінням охорони здоров’я визначили основні причини завхворюваності і смертності серед тернополян, а також окреслили пріоритетні напрямки та завдання, які потрібно виконати впродовж трьох років, аби люди стали здоровішими. 

Жінки в Україні живуть в середньому 76 років, чоловіки – на 10 років менше. У той час, коли в країнах Європи середній вік значно вищий. Збільшити тривалість життя тернополян вирішили в міській раді.

– В Тернополі вперше в Україні визначили пріоритет, стратегічний параметр  – це середня тривалість життя людини. Його включили в стратегію розвитку міста. Тобто, ми поставили собі за завдання підвищити тривалість життя на 3 роки, – розповідає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

Поряд з тим у місті діє програма “Здоров’я громади”. Над нею працювали медики та науковці спільно з управлінням охорони здоров’я Тернопільської міськради. Вони визначили, які фактори найбільше впливають на захворюваність та на смертність тернополян. Найчастіше люди помирають від серцево-судинних хвороб та раку.

А ще українці дуже мало рухаються. За статистикою, щодня спортом займається лише 6% людей.

Аби популяризувати активний спосіб життя серед тернополян, у міській раді вирішили створити для цього умови.

– Створено Центр фізичного здоров’я населення, який проводить десятки тисяч заходів і серед дітей, і серед дорослих. Наша задача – більше втягнути населення в рухову активність. З цією метою останнім часом зросла і кількість спортивних майданчиків, і вуличних тренажерів, – каже Леонід Бицюра.

Програмою “Здоров’я громади” визначені пріоритетні завдання та заходи, які заплановано виконати впродовж наступних трьох років в межах Тернопільської міської територіальної громади. Це, в першу чергу, імунопрофілактика, покращення медичної допомоги, забезпечення умов безпечного материнства, здорового дитинства та збереження репродуктивного здоров’я населення.

У Тернопільській міській раді кажуть: виконання програми “Здоров’я громади” значно покращить демографічну ситуацію.