додому Головні Закінчення ери дешевої робочої сили: у центрі зайнятості розповіли, як змінюється ринок...

Закінчення ери дешевої робочої сили: у центрі зайнятості розповіли, як змінюється ринок праці

1582

Майже 48 тисяч осіб минулоріч отримали послуги із працевлаштування у обласному центрі зайнятості. Більшу частину із цього числа вдалось влаштувати на роботу. Які у цьому процесі є перешкоди та як їх долати – далі у сюжеті.

Основна проблема ринку праці – дисбаланс між запитом роботодавців та тим, на якій посаді бачать себе мешканці області. Адже найбільш затребуваними на Тернопільщині є робітничі професії. Водночас чи не половина людей має вищу освіту.

– Роботодавці більше потребують кваліфікованих робітників, водіїв, трактористів, електрозварників, швачок, електромонтерів, слюсарів, кухарів, а серед безробітних 45% мають вищу освіту, – розповідає директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Аби укомплектувати вакансії регіону, а також пришвидшити працевлаштування безробітних, центр зайнятості організовує професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації громадян.

Минулого року профнавчання охопило понад 2,5 тисячі мешканців краю. З переважна більшість навчалась на замовлення роботодавців, тобто під конкретне працевлаштування, або ж для заняття підприємницькою діяльністю.

Майже всі, хто пройшов таке навчання, влаштувались на роботу.

– Навчання здійснюється в нас за груповою або індивідуальними формами навчання у ліцензованих навчальних закладах регіону, а ткож шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях підприємств, організацій або установ. Співпрацюємо ми також із центрами професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Професійне навчання минулого року здійснювалось за 243 професіями та напрямами. Серед них найбільш були актуальними на ринук праці це водії транспортних засобів, електрогазозварники, кухарі, продавці продовольчих і непрдовольчих товарів, оператори котелень та тракторсти-машиністи сільськогосподарського виробництва, – каже заступник начальника відділу організації профнавчання ОЦЗ Наталія Брич.

З листопада минулого року в обласному центрі зайнятості, аби розширити коло шукачів роботи, запроваджено нову форму підбору кадрів на засадах рекрутингу. Завдяки цьому лише за два місяці минулого року вдалось додатково працевлаштувати близько сотні осіб.

– Для цього фахівці-рекрутери щоденно відстежують у ЗМІ та інтернет-ресурсах резюме осіб,я кі шукають роботу, для оперативного комплектування вакансій, що зареєстровані в службі зайнятості. Також відстежують інформацію про рух вільних робочих місць та вакантних посад на інтернет-сайтах для сприяння працевлаштування зарестрованих безробітних, – говорить начальник відділу організації рекрутингу та партнерства у сфері зайнятості ОЦГ Ольга Ясінська.

Переваги звернення до центру зайнятості є і у роботодавця. По-перше, скорочується термін пошуку претендентів на вільні робочі місця. По-друге, він не витрачає ніяких коштів.

Серед проблем, які заважають працевлаштуванню, фахівці називають тінізацію економіки та низький рівень оплати праці. Адже третина пропонованих вакансій – із мінімальним розміром зарплатні. Та стверджують, ера дешевої робочої сили завершилась, тому роботодавцям варто подбати про гідну грошову винагороду за людську працю, аби працівники не виїжджали за кордон.

У обласному центрі зайнятості стверджують: працюють на вимогу часу, тому впроваджують нові форми та методи роботи. З минулого року тут впроваджено профілювання безробітних, з’явились кар’єрні радники для шукачів роботи та безробітних, консультанти роботодавців.

Усього минулоріч послуги із працевлаштування тут отримали майже 48 тисяч осіб, понад половину із них вдалось влаштувати працювати.