додому Новини Відтепер тернополяни можуть слідкувати за якістю повітря в місті

Відтепер тернополяни можуть слідкувати за якістю повітря в місті

482

Для користувачів мобільного додатку «е-Тернопіль» з’явився ще один функціонал – можливість стежити за індексом якості повітря (AQI) у місті.

Наразі у Тернополі працюють шість таких станцій. Останні декілька місяців проєкт працював у місті в тестовому режимі, і сьогодні розробники вже готові анонсувати перші результати.

Станції моніторингу передаються місту безкоштовно. Вони встановлені на багатоквартирних будинках та під’єднані до мереж мешканців, які з власної ініціативи взяли зобов’язання забезпечити датчики доступом до електроенергії та інтернет-з’єднання.

Як зазначають представники компанії ЛУН Місто AIR, декілька місяців станції моніторингу працювали у Тернополі у тестовому режимі. Результат – 95% часу повітря у Тернополі – чисте та прийнятне.

Такі станції моніторингу якості повітря вже були запущені в Києві, Львові, Одесі, загалом у 12-ти містах України. Зараз компанія проводить запуск ще у трьох містах: Івано-Франківську, Тернополі та Ужгороді.

Проєкт аналізу якості повітря реалізується у Тернополі від компанії ЛУН Місто AIR – це українська громадська система моніторингу якості повітря. Його створюють IT-компанія ЛУН та Факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ ім. Шевченка. Компанія сама фінансує створення станцій, технічну підтримку та сервіси оповіщення.

Де знайти функціонал у додатку «е-Тернопіль»? У додатку «е-Тернопіль» на головному екрані з’явилася кнопка AQI – це середній показник якості повітря. Якщо натиснути на неї, то відображатиметься історія, що означає той чи інший показник повітря.