додому Головні Випадок африканської чуми зафіксували на Борщівщині

Випадок африканської чуми зафіксували на Борщівщині

1934

Перший у цьому році випадок африканської чуми у нашій області зафіксували на Борщівщині. Мiж нaселеними пунктaми Глибoчoк тa Кoнстaнцiя  виявили трьох загиблих свиней. Експертиза показала, що їх смерть настала саме внаслідок цього вірусу. Хто викинув мертвих тварин з’ясовують правоохоронці.

Три трупи свійських свиней – на власній земельній ділянці. Із таким повідомленням до правоохоронців звернувся чоловік, який виявив таку знахідку на своїй землі мiж нaселеними пунктaми Глибoчoк тa Кoнстaнцiя, нa теритoрiї кoлишньoї вiйськoвoї чaстини. Експертиза Львівської лабораторії державної медицини показала: тварини загинули від африканської чуми.

  • Трупи таварин були ліквідовані відповідно до діючого законодавства. Відбулась надзвичайна ротиепізотична комісія при Борщівській РДА, оскільки географічне положення розташування цього місця дозволяло не накладати карантин на населені пункти, тому оголосили карантин тільки на ту ділянку, де були знайдені трупи свиней, це фактично несанціоноване сміттєзвалище, – розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олександр Дністрян.

У селах Констанція і Глибочок, між якими знаходиться це сміттєзвалище, ветеринари спостерігатимуть за здоров’ям тварин. Де саме захворіли та померли свині – з’ясовують правоохоронці. Оскільки сміттєзвалище знаходиться неподалік траси, ймовірно, що трупи могли привезти будь-звідки. Тим, хто викинув загиблих тварин, загрожує чималий штраф. До слова, це перший у цьому році випадок захворювання свиней на африканську чуму у нашій області. Минулого року на Тернопільщині таких фіксували п’ять.