додому Головні Вербна неділя: як провести цей день правильно?

Вербна неділя: як провести цей день правильно?

1244

“Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень!” саме з такими словами на Тернопільщині вступають у Вербну неділю. Здебільшого, в інших країнах назва цього свята звучить як Пальмова неділя, адже під час в’їзду Ісуса Христа в Єрусалим Йому встеляли дорогу саме пальмовими гілками. Про історію свята та про те, як провести цей день правильно, розповів нашому кореспонденту, отець-доктор, Іван Січкарик.

За історією, малі та дорослі радо зустрічали Ісуса Христа в Єрусалимі.

За традицією, рвуть прутики верби напередодні свята, в Лазареву суботу, або за пару днів до нього. А саму Вербну неділю, каже священник потрібно провести духовно.

Здавна вважається, що освячена верба, протягом року захищає помешкання від пожеж і паводків, а господарів осель — від хворіб та незгод.
Згідно церковного календаря після Вербної Неділі розпочинається Страсний тиждень, присвячений спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа, Його стражданням на хресті, смерті та похованню. Цей тиждень ще називають Великим не тому, що дні стали більшими, а тому, що кожний день мав велике значення в історії спасіння людства.

Всі ці події, говорить священник, вкотре нагадують нам про те, що Господь помер і воскрес не тільки для тих людей, які жили у його час, а для всіх часів та усіх народів.