додому Головні Близько чверті населення України може страждати від психічних розладів через війну рф...

Близько чверті населення України може страждати від психічних розладів через війну рф проти України.

964

Близько чверті населення України може страждати від психічних розладів через війну рф проти України. 2022 сильно вплинув на життя українців, а відповідно на психоемоційний стан. Всі ми важко переживаємо будь-які негативні новини. Як наслідок – майже 10 мільйонів людей живуть із відчуттям стресу. Як відволікатись від негативних думок і берегти своє психічне здоров’я розповіла лікарка-кардіологиня Лілія Бурковська.

Відчуття байдужості чи страху, мігруючі болі. Такі стани можуть вказувати на те, що людина перебуває у стресі, розповідає лікарка-кардіологиня.

– Відчуття нехватки повітря, вам хочеться відкрити вікно, у вас відчуття холоду в серці, сильне серцебиття, ви не можете спати, міняється тиск. У вас є то дратівливість – то безсоння, – каже Лілія Бурковська.

Лілія Бурковська переконує, відчувати весь спектр емоцій: такі як ненависть, тривогу, чи хвилювання – нормально. Однак, на що треба звернути увагу, так це на тривалість таких станів.

– Одне діло, коли ми розсердилися або розхвилювалися і через якийсь період це пройшло – це нормально. Але коли ми живемо весь час у таких подіях – це є надзвичайно травматично для вашого організму, – каже Лілія Бурковська.

У випадку, якщо ви ви пригнічені чи розлючені тривалий період, лікарка рекомендує, в першу чергу, поділитися своїми хвилюваннями із близькими. Щоб менше турбуватись, лікарка радить читати або ж слухати книги, складати пазли чи займайтися рукоділлям. Це також відволікає від негативних думок.