додому здоров'я Взимку лікарі радять практикувати гілкотерапію

Взимку лікарі радять практикувати гілкотерапію

1770

 

Гілочки калини, смородини, малини, вишні, яблуні, а ще ягоди і навіть квіти. Усе це – джерело користі та здоров'я, кажуть лікарі. І нагадують – наближається весна – настав час зимової гілкотерапії.

Марія Тройчак, лікар-фітотерапевт: "Ще вчора я прийшла до лісу, дивлюся – море чорної бузини. Думаю, завтра я прийду і зберу, бо бузина має дуже гарну лікувальну властивість. При пухлинах, при мастопатії, при жіночих таких захворюваннях молочної залози. Приходжу – ні одної ягоди. Вчора був ліс покритий, а сьогодні всі птахи, граки налітають, з’їдають практично все".

Саме з птахів радить брати приклад лікар-фітотерапевт Марія Тройчак. Їжу вони ніколи не збирають у забруднених місцях – біля залізничних колій, доріг чи тим більше автомагістралей. А збирати саме час. Ягодами горобини, калини, бузини найкраще запасатися після перших приморозків, а використовувати потім можна не один місяць. Не встигли зібрати ягоди – не біда. Їх замінять гілочки рослин.

Марія Тройчак, лікар-фітотерапевт: "Дуже корисні гілочки груші дикої і дикої яблуні. Тим, хто хворіє на підшлункову залозу, а в нас майже процентів 90 наших пацієнтів. Людина не відчуває, що хвора підшлункова, але приходить з такими проблемами, як облисіння, випадає волосся, падає зір. І молодь приходить. Хлопці і дівчата".

Гілочки та ягоди можна поєднувати або чергувати. У чай додають навіть квіти, напиклад сушені чорнобривці. По одній у заварку. Обов'язково слід робити перерву – два тижні п'ємо чаї, один тиждень відпочиваємо. Запасатися можна надовго. Треба лише знати, як і коли це слід робити.

Марія Тройчак, лікар-фітотерапевт: "Треба щоб не було паморозі на гілочках, щоб гілка була без снігу, чиста, не мокра, в таку суху погоду. І нарізати собі пагонів від року до трьох. В баночку, наскладати, закрити кришкою, принести додому і поставити в холодильник. І звідти вже собі використовувати. Таким чином можна і дику грушку, дике яблуко, калину в лісі і ожину нарізати собі тих гілочок і використовувати протягом 2-3 місяців".

Проте збирати їх треба в екологічно чистих місцях, застерігає лікар, як от в горах чи лісах, аби подалі від доріг. І тільки з розумом, щоб не нашкодити рослинам.