додому Новини Веганство зараз “в тренді” *блог Володимира Сови*

Веганство зараз “в тренді” *блог Володимира Сови*

1114
sova
Володимир Сова, керівник йога-студії “Нітайгор”, спеціаліст зі здорового харчування

Бейонсе, Алісія Сільверстоун, Білл Клінтон, Девід Хей, Бред Пітт, Дженіфер Лопез, Джаред Лето, Наталі Портман, Том Йорк, Памела Андерсон, Майк Тайсон. Як ви гадаєте, що спільного між цими людьми, окрім їхньої популярності? Так, вони вегани. До речі, нещодавно, а саме, 1 листопада, в світі відсвяткували 21-й міжнародний день вегана. Чим вони вирізняється з-поміж інших?

Вегани — люди, котрі відмовляються від вживання продуктів, для виробництва яких вдаються до насилля над тваринами. Тож вони не їдять м’ясо, рибу, яйця, молоко, мед, а також страви, які містять дані продукти. Окрім цього вони не носять одяг з хутра, шкіри або вовни; не використовують косметику і не споживають лікарські засоби, які випробовували на тваринах. Також вегани не відвідують розважальні заходи, де заробляють на експлуатації тварин: цирки, зоопарки, дельфінарії тощо.

Веганство зараз, як то кажуть, “в тренді”, тобто дуже популярне і стрімко поширюється. Серед відомих веганів є спортсмени, актори, співаки, науковці, бізнесмени та багато інших людей. Детальний список (англійською мовою) можна знайти в вікіпедії за посиланням http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegans#M.E2.80.93R. Ймовірно, ви побачите тут й інші знайомі обличчя.

 

В Сполучених Штатах 20% жителів не вживають м’яса взагалі, і половина з них — вегани. Та це не просто заокеанська мода. У Німеччині, для прикладу, проживає більше пів мільйона, а в Берліні — близько 10 тисяч веганів.

В Україні цей спосіб життя також стає доволі популярним. Зараз у Києві свідомо відмовився від вживання продуктів тваринного походження вже кожен десятий житель.

У великих містах для веганів працюють різноманітні заклади: ресторани, кафе, магазини. Це, звичайно ж, сприяє поширенню такого стилю життя та полегшує побут цих людей. Тернопіль щодо цього, поки що, пасе задніх.

Веганом варто бути не лише один день на рік, та саме цей день може стати хорошим початком для поступової відмови хоча б від вживання м’яса, а згодом риби і яєць. Авжеж до цього слід підійти розумно, тобто ввести в свій щоденний раціон більше бобових, молочних продуктів, горіхів, насіння. Хтозна, можливо, вже наступного року ви будете святкувати це свято разом з вищезгаданими людьми і ваше ім’я буде прикладом для інших в цьому починанні. Чого вам щиро бажаю! Принаймні, варто спробувати.

Володимир Сова, керівник йога-студії “Нітайгор”, спеціаліст зі здорового харчування