додому Головні Три рецепти котлет без м’яса та яєць. Страви до посту.

Три рецепти котлет без м’яса та яєць. Страви до посту.

6107
19 лютого розпочався Великий піст,  який триватиме 48 днів – до 7 квітня. А вже 8 квітня християни відзначатимуть свято Великодня. У цей період варто утриматись від вживання їжі тваринного походження – м’яса, яєць, молочних продуктів, а інколи і риби. Також під час посту заборонено їсти солодощі, випічку, фаст-фуд і алкоголь. Проте чимало людей не уявляють, як більше місяця можна харчуватися іншими продуктами. Однак Ви навіть не здогадуєтеся, наскільки смачні страви можна приготувати із того набору продуктів, який є вдома у кожної родини.

Картопляні зрази з грибами

Цю страву можна було б назвати повсякденною і буденною, якби не одна особливість: картопляні зрази з грибами. Поєднання картоплі і грибів – це поєднання смаків, яке ніколи не підводить.

Інгредієнти:

  • 12 картоплин;
  • 6 печериць;
  • 1 цибулина;
  • 0,5 ст. панірувальних сухарів;
  • олія;
  • сіль, мелений чорний перець за смаком;

  1. Вимийте картоплю, почистіть, зваріть до повного приготування, а згодом витягніть із води.
  2. Картоплю посоліть, розімніть до утворення однорідної маси без грудок. У вас має вийти туге і густе картопляне пюре.
  3. Цибулю почистіть, наріжте дрібними кубиками.
  4. Печериці вимийте, наріжте середніми кубиками.
  5. Обсмажте цибулю і гриби на олії, посоліть і поперчіть їх.
  6. Коли пюре охолоне до такої міри, що не буде обпалювати руки, розділіть його на 8 рівних частин. Кожну частину розімніть руками, скачайте в кулю, покладіть на стіл або тарілку, посипану невеликою кількістю панірувальних сухарів.
  7. Кулі з пюре розплющіть, в центр покладіть одну восьму частину грибного фаршу, загорніть краї і сформуйте подовговату котлету і запаніруйте в сухарях.
  8. Обсмажіть зрази, на розігрітій з олією сковороді, до утворення золотистої скоринки.
  9. Подавати зрази можна із вершковим або цибулевим соусом.

Цибулеві котлети

Цибулеві котлети виходять дуже смачними. З першого разу не завжди можна вгадати, з чого вони приготовлені. Цибулеві котлети – смачна і корисна страва, а головне, доступне для кожної української родини. 

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста (300 гр) 4шт
  • Борошно пшеничне в / с (50 гр) 2ст.л.
  • Паста томатна 25% (90 гр) 3ст.л.
  • Часник (6 гр) 1зуб.
  • Олія рослинна (раф.) (70 гр) 7ст.л.

  1. Цибулю очистіть і дрібно наріжте.
  2. Відкладіть 2 ст.л. нарізаної цибулі, решту висипайте в глибокий посуд.
  3. Посоліть і приправте спеціями, додайте борошно. Добре перемішайте і залиште на 15 хв.
  4. До прозорості обсмажте на сковороді залишки нарізої цибулини.
  5. Додайте томатну пасту і влийте 0.5 ст. води, змішайте. Можна використовувати томатний сік (2 ст.), Тоді потрібно буде його варити до густоти.
  6. Доведіть до кипіння. Посоліть, трохи додайте цукру (0,5 ч.л.), оцту (1ст.л.) і заправте спеціями. Можна додати часник.
  7. Розігрійте рослинне масло і викладіть на сковорідку цибульну масу, як оладки. Обсмажувати з двох боків до золотистої скоринки.
  8. Можна їсти і такі котлети, але буде смачніше, якщо їх протушкувати в соусі. Котлети складаємо в каструлю і заливаємо приготовленим томатним соусом.
  9. Тушкуємо на помірному вогні 5 хв після закипання.

Капустяні котлети

Чим хороші капустяні котлетки- Перш за все, капуста – просто джерело корисних для організму речовин і вітамінів. І звичайно, котлети з капусти – відмінний гарнір, та й в якості самостійного блюда підуть на «ура». котлети з капусти – це смачно, просто, корисно і недорого, що важливо для сімейного бюджету.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • ¼ качана білокачанної капусти
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • 0,5 ст. пшеничного борошна
  • 0,5 ст. води
  • 1 ст. панірувальних сухарів
  • сіль, перець для смаку

Спосіб приготування капустяних котлет:

  1. Овочі вимийте, почистіть.
  2. Капусту нашаткуйте дрібною соломкою.
  3. Цибулю нарізайте дрібними кубиками.
  4. Моркву натріть на дрібній тертці.
  5. Нарізані та натерні овочі обсмажте на олії.
  6. Влийте воду і тушкуйте овочі до повного приготування на слабкому вогні, накривши посуд кришкою. Додайте сіль і перець за смаком.
  7. Охолодіть овочеву масу до кімнатної температури.
  8. Згодом всипте пшеничне борошно, безперервно перемішуючи овочі (щоб котлети не розвалювалися). Отримана маса повинна бути однорідною.
  9. Сформуйте з маси котлети овальної форми, запаніруйте їх в сухарях або борошні і підсмажте на сковороді з двох сторін до отримання рум’яної скоринки.

СМАЧНОГО!