додому духовність Третя неділя Посту – Хрестопоклінна

Третя неділя Посту – Хрестопоклінна

746

vlcsnap-2015-03-13-13h33m38s194Цієї неділі християни по особливому вшановують хрест Господній. Звідси й назва неділі – Хрестопоклонна. Вона пригадує кожному про сильну зброю, що її має християнин у боротьбі з ворогами за своє спасіння, тією зброєю є святий хрест.

У третю неділю посту Церква для підкріплення людського духа особливо вшановує Господній хрест. Звідси й назва неділі – Хрестопоклонна. В цей час християнам радять звернути увагу не на хрест, який людина несе щодня, а на хрест, який поніс Господь, бо Його зусилля були набагато важчими.

– Ми інколи неправильно розуміємо, часто говоримо маємо хрести або думаємо, що наші трудності і випробування обов’язково пов’язані з тим, що Господь нам накладає якісь тягарі. Насправді воно не є зовсім так. Хрест це є символ перемоги. Христос вмирає на хресті для того щоб перемогти смерть. Смерть, яка тримала людину в рабстві. Тобто, гріх, який був знищений Христом, – розповідає настоятель храму Матері Божої Неустанної Помочі отець Мирон Шевчук.


Святий хрест пригадує безмежну Божу любов, Христові страждання і обов’язок кожного мужньо нести хрест щоденного життя. Ісус Христос звертається до кожного: “Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе хрест свій і йде за мною… Хто не несе хреста свого і не йде слідом за мною — не може бути моїм учнем”

– Якщо йдеться про якісь випробування в житті чи труднощі, це не є до кінця можливо навіть наші хрести, бо багато ми їх собі самі створюємо ці труднощі, коли відходимо від Бога і говоримо, що Бог нам дав хрест. Насправді не є воно так. Ця неділя – є неділею пригадування – того, хто і що в центрі. Коли ми йдемо Постом, кожен день за днем наближаємося до Воскресіння, це є таке пригадування, щоб ми не загубилися з тієї доброї дороги. Перед нами стоїть хрест – хрест як дорога до Воскресіння, до життя вічного, – каже отець Мирон.