додому духовність Під час Петрівки священики радять утриматись від споживання м’ясних страв

Під час Петрівки священики радять утриматись від споживання м’ясних страв

890

vlcsnap-2016-06-29-16h59m09s697Розпочався Петрів піст. Він триватиме до 12 липня. Петрівський піст, у народі – Петрівка, присвячений апостолам Петру і Павлу, яких церква величає Першоверховними. Традиція дотримання цього посту відома з далеких часів християнства.

Один із чотирьох багатоденних постів церковного року – Петрів піст, або ж, як кажуть у народі, Петрівка. Він не має сталого початку – залежить від того, коли святкують Великдень. Починається він через тиждень після Святої Трійці, у понеділок. Цього року його початок припав на 27 червня. А закінчиться Петрівка в переддень празника Святих верховних апостолів Петра і Павла. За час посту християни мають нагоду для добрих справ, молитви та переосмислення значення постатей апостолів.

– Є харизма, особливість постаті апостола Петра, як він жив, і що він робив, його свідчення, як Христос до нього ставився, яку йому місію він дав, є так само велика особливість. Апостол Павло – він не належав до 12 апостолів, але він став одним із найкращих місіонарів, проповідників свого часу, – розповідає настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці Олег Харишин.

Піст – це добра можливість християнам наблизитись до Бога, наголошують священики. Люди для цього повинні усвідомити, що людською поживою є не лише їжа, а й божественна благодать. Коли віряни відмовляють собі у споживанні тих чи інших страв, вони задумуються і про те, як наситити свою душу.

– Вірні, як мінімум, повинні утримуватися від споживання тільки м’ясних страв, або продуктів, які містять м’ясо тільки у середу і п’ятницю. У інші дні впродовж тижня дозволено споживати всі решта види страв, – каже Олег Харишин.

Традиція дотримання цього посту відома з далеких часів християнства. По його закінченні у багатьох регіонах України розпочиналися жнива, тому давнє прислів’я й каже, що «святий Петро жито зажинає».