додому Новини Голови новостворених ОТГ Тернопільщини поділилися планами та баченням перспективи розвитку

Голови новостворених ОТГ Тернопільщини поділилися планами та баченням перспективи розвитку

1098

З 2015 року на Тернопільщині відбувається реформа децентралізації. З початку цього року діє вже 36 об’єднаних територіальних громад. Ще у жовтні цього року в області пройшли перші вибори до нових громад – у кількості чотирьох. Зокрема, у Саранчуківській, Зборівській, Хоростківській та Лановецькій. На сьогодні діючі голови уже кидають виклики існуючим проблемам. Це йдеться про голод кадрів та міграцію праці. Про досягнення та втілення планів на майбутнє у цих громадах – у сюжеті.

Децентралізація – одна з українських реформ, результат якої добре видно на Тернопільщини. В нашій області діє вже 36 таких об’єднаних територіальних громад, з’являються щоразу нові.

– Якщо ми говорили раніше, про утворення територіальних громад і підтримку ініціатив по створенню громад, то сьогодні ми незмінно говоримо про те, що мають бути утворені якісні громади, які будуть відповідати перспективному плану об’єднання громад і які ставлять собі за мету сформувати самодостатні громади.

У жовтні цього року успішно пройшли перші вибори ще у чотирьох громадах, а саме Саранчуківській, Зборівській, Лановецькій та Хоростківській. Про втілення планів, проблеми з якими стикаються та над чим уже працюють громади, розповіли їх голови.

– Основне, що є позитив, що ми зараз працюємо дуже сильно і дуже плідно на рахунок створення робочих місць . / На рахунок бази цукрового заводу, це те,що ми зараз працюємо є ще інвестор, який забрав склади, планує ставити там виробництво, яке ще не знаємо. Тобто максимально сприймаємо кожного хто приходить, з кожним обговорюємо і стараємося їм відкрити наш простір і залучали наших людей для роботи.

– Недавно можливо ви бачили, проскочило в інтернеті, що в місті Зборові стало вже два вітрогенератори., висота 87 метрів. Даний інвестор він документацію розробляв рік часу, але є результат. Цього року один підприємець також запустив швейну фабрику. Тринадцять робочих місць є, всього розраховано на сорок. Він ще потребує робочої сили. Проблема в тому, що люди виїхали.

Робота щодо утворення нових громад та розширення існуючих триваватиме. Керівництво місцевої влади запевняють, що будуть продовжувати працювати у напрямку децентралізації.