додому Новини Єдиний в Україні пам’ятник польським гусарам відкрили у селі Годів Зборівського району

Єдиний в Україні пам’ятник польським гусарам відкрили у селі Годів Зборівського району

2182

vlcsnap-2014-10-28-15h50m37s56Єдиний в Україні пам’ятник польським гусарам відкрили у селі Годів Зборівського району. Його відреставрували до 320-ї річниці від дня перемоги польських гусарів у битві із татарами під Годовим. В урочистях взяла участь не лише українська, а й польська сторона.

Пам’ятний знак на честь перемоги польських гусарів у битві із татарами під Годовим у 1695-му спорудив польський король Ян III Собеський, який у той час володів поморянськими землями. З часу битви минуло 320 років. Пам’ятник вдалось зберегти до наших днів, цього літа його відреставрували, а в минулі вихідні урочисто відкрили. Він став єдиним в Україні пам’ятником польським гусарам. В урочистостях взяли участь мешканці краю, науковці, історики та чиновники, проте не лише українські, а й польські. Адже обидві сорони переконані: перемогу над татарами польська сторона здобула завдяки підтримці українського населення, спільною зброєю. За офіційними даними у битві воювали 400 польських гусарів проти 40 тисяч татарів.

– Сьогодні в Годові був справді важливий день, бо нам вдалося відновити пам’ятник Годівській битві, яка є дуже цікава. Небагато таких битв, де 400 людей можуть здолати 40 тисяч, – говорить віце-консул Генерального Консульства Польщі у Луцьку Кшиштоф Васілєвський.

Годівська битва стала важливою історичною подією. Про такі мусять пам’ятати сучасники. Вона об’єднала українців та поляків тоді, нині відкриття оновленого пам’ятника має стати основою для співпраці сторін. На Зборівщині вже радо чекають туристів з сусідньої країни.

Який об’єкт стане наступним для реставрації поляки поки не кажуть. Припускають, можливо це буде замок у Поморянах, який також належав польському королю Яну III Собеському. Заходи продовжили у Збаразькому замку, де провели конференцію українських та польських істориків.