додому духовність Чимало капеланів УГКЦ служить у зоні АТО

Чимало капеланів УГКЦ служить у зоні АТО

809

vlcsnap-2014-07-24-14h44m35s224Духовність та віра надзвичайно важливі в житті кожної людини, особливо під час військових дій. Священики  ж стають не лише духовними особами, а й медиками, психологами, бо на війні треба вміти все. Про особливості капеланського служіння в зоні АТО дивіться в черговому сюжеті із Зарваниці.

Головний капелан силових структур Коломийсько-Чернівецької єпархії отець Олекса Куйбіда перебуває на Сході з початку бойових дій. Він живе з військовослужбовцями і вже тричі організовував їм волонтерську допомогу – від зубної пасти до солдатської майки. Отець Олекса вчився в російській семінарії, там певний час і служив. Тоді йому й на думку не спадало, що за кілька років доведеться допомогати українським військовослужбовцям у війні з російським агресором. Отець Олекса був капеланом в Польщі, США, при Організації Об’єднаних націй. Він має неабиякий досвід і тепер пішов на фронт, бо це каже, наразі найважливіше.

– Особливості капеланського служіння, то є дійсно злиття з тими солдатами, хлопцями, відчувати їх біль, потребу, бути разом з ними. Вони все бачать і відчувають, якщо щось там крутиш, то все, ти мусиш бути з ними в любій ситуації. Знаєте, я мав такий спальник, то віддав його одному старшині. Бо там не було де спати, були технічні будинки, там знесли ліжка такі, хто знає звідки позабирали, а потім ми вже матраси, простині, і це все позвозили зі світу і вже так помало облаштувалися. На 100 чоловік було одне єдине місце, де руки можна було помити і обличчя, одна на 100 чоловік, – розповідає головний капелан силових структур Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ отець Олексій Куйбіда.

Бойовий дух, попри труднощі,  у хлопців на висоті, каже отець Олекса. Моляться військовослужбовці в польовій капличці, отець відправляє службу, сповідає, причащає. Коли є потреба капличку переносять, військовослужбовці можуть молитися на будь-якій площадці, в лісі, в полі, де-інде, накривають те місце маскувальною сіткою і відправляють там службу. В Зарваницю на прощу отець Олекса приїхав молитися, аби Бог беріг усіх вояків від біди і допоміг повернутися до рідних домівок.

– Приїхав дійсно за них помолитися, бо передова не тільки там, а тут передова, де є молитва, а молитва, то є велика зброя проти гріха проти зла. Тому ми також тут на передовій в Зарваниці. Все буде добре. Має бути молитва, покріплена добрими ділами, любов’ю і милосердям. Всі ми можемо молитися і щось добре зробити. Бо ми кажемо: хай держава зробить. Що зараз держава зробить, як держава нічого не має? Бачимо, що держава – то є ми. Якщо ми допоможемо військовим, то буде все нормально. Хоч дух їх підтримати, щоб вони бачили за кого воюють, для кого вони воюють, для кого вони захищають нашу землю, рідну Україну, – говорить отець Олекса.

Отець Олекса просить усіх зрозуміти, що ми живемо в умовах війни і зараз наші військові потребують неабиякої підтримки.

– Тут ми живемо спокійним життям, ми не відчуваємо того, що там є. Я сюда приїжджаю, то я не годен спати 2-3 дні, щоб від того відійти. Зараз хочу дійсно сказати до всіх, щоб люди відчули, що вони там потрібні. Їх підтримка і духовна, і моральна, і матеріальна. Там все потрібно.  Щоб не робити зараз ті всі фестивалі, ті всі веселощі, бо кожен день гинуть люди і цивільні і військові, діти гинуть. А ми собі знаєте, гуляємо, співаємо і веселимося. Можемо перетерпіти і навіть тим ми можемо зробити такий добрий знак підтримки, – каже отець Олекса.

Наразі в Українській греко-католицькій церкві понад 60 капеланів. Чимало їх зараз служить у зоні АТО.