додому духовність Фільм про великого українського святителя, патріота та вояка УПА презентують у Тернополі

Фільм про великого українського святителя, патріота та вояка УПА презентують у Тернополі

634

vlcsnap-2014-11-24-18h23m26s228“Святитель і патріот” – фільм з такою назвою презентує у Тернополі єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату. Прем’єрний показ  документального фільму про великого українського святителя, патріота, вояка УПА митрополита Іоана (Боднарчука) відбудеться в п’ятницю, 28 листопада, о 17.00 в Палаці Кіно на вул. І. Франка.

“Святитель і патріот” – документальний фільм, присвячений пам’яті митрополита Іоана (Боднарчука), відомого церковного діяча, славного сина Тернопілля. Митрополит Іоан – патріот, натхненний проповідник, богослов, мудрий вчитель і духовний батько тисячам українців, невтомний служитель Богу та людям.

– Це людина, яка, напевно, чи не найбільше зробила для утворення незалежної української православної церкви. Він є наш землян, народився і похований на Тернопільщині, але так як більша частина діяльності була на території України, то сталося так, що він в нас трохи несправедливо забутий. В цьому році ми відзначаємо 80-ліття з дня його народження і 20-ти ліття від смерті. І для того, щоб нагадати про цю людину, наша єпархія розробила ряд заходів, щоб мешканці Тернопільщини знали про цю видатну людину, – розповідає Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ Київського патріархату Владика Нестор.

Митрополит Іоан народився в селі Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області. До останнього свого дня славний ієрарх працював задля кращої долі співвітчизників та гідного місця Української Православної Церкви в світі.


– Коли досягнув повноліття – була Друга Світова війна, а потім боротьба УПА проти радянських загарбників. Потім Василь Боднарчук разом зі своїм братом Іваном вступили в ряди УПА і воювали за визволення України. Коли боротьба припинилася, їх засудили до тюремних строків, і Боднарчуки відбували свої строки на мідних копальнях Караганди в Казахстані, – говорить Владика Нестор.

9 листопада 1994 загинув у ДТП. Похований поблизу церкви св. Іоана Богослова на малій батьківщині, в селі Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області. Прем’єрний показ фільму, присвяченого пам’яті митрополита Іоана, відбудеться в п’ятницю, 28 листопада, о 17.00 в Палаці Кіно на вул. І. Франка.