додому благоустрій У тернопільських будинках ремонтують міжпанельні шви

У тернопільських будинках ремонтують міжпанельні шви

656

vlcsnap-2015-03-26-18h18m05s77У тернопільських будинках ремонтують міжпанельні шви. Щоправда будинків, які цьогоріч претендують на їх капітальне відновлення, у нашому місті небагато. Такий ремонт непростий і дорогий. 

Проблема всіх панельних будинків, а в Тернополі таких вдосталь, – міжпанельні шви, які з часом розсипаються. Туди можуть потрапляти опади, які ще більше руйнують споруду. Ремонт необхідний, проте дорогий. Тому цього року комунальники планують капітально відремонтувати панельні шви лише у трьох будинках міста. Кожен з них починали відновлювати торік. Цьогоріч продовжують.

– Цей об’єкт – Морозенка, 5, 162 квартири в будинку. В 2013 році зробили капремонт асфальту, встановили новий дитмайданчик, минулого року запланували капремонт. Торік зроблено половину будинку, торцева сторона. Цього року заплановано дозавершити роботи, 50 тисяч на завершення на ремонт міжпанельних швів, – розповіла заступник начальника управління ЖКГ Тернопільської міської ради Ганна Муца.

50 тисяч гривень торік, ще 50 тисяч цього року. Капітальний ремонт міжпанельних швів у будинку такого розміру обходиться у тисяч сто гривень. Доводиться шукати додаткові гроші та й братись в першу чергу за найбільш зношені об’єкти.

– З 12-го, 13-го, 14-го років ми почали виділяти гроші з капремонту житла, це міський бюджет виділяє. Решта роки до того часу ці роботи проводились за рахунок поточних видатків. Але з кожним роком протяжність швів, які потребують ремонту збільшується, і поточні витрати не перекривають видатків. Тому було вирішено, що деякі об’єкти, які найбільше потребують, будуть включені в капремонт. Також цей будинок має найменшу заборгованість по житлово-комунальних платежах, – каже Ганна Муца.

Морозенка,5 цього року закінчать і на цьому капітальні роботи тут завершать. Гарантія на міжпанельні шви – 5 років. Шви у ще одному будинку – №28 на вулиці Мазепи вже відремонтували, на черзі – будинок №2 на Симоненка. Усі ці роботи виконує підрядна організація. Такі ж у будинку на вулиці Корольова проводить ЖЕК, розповідають комунальники.