додому Новини У Тернополі встановлять меморіальну дошку членам таємного молодіжного товариства «Громада»

У Тернополі встановлять меморіальну дошку членам таємного молодіжного товариства «Громада»

536

439-7-1Меморіальну дошку членам Тернопільського таємного молодіжного товариства «Громада» відкриють у Тернополі 4 листопада, стіні будинку по вулиці Листопадовій, де колись збиралися громадівці. Захід відбудеться з нагоди 150-річчя з часу заснування організації, яка в умовах тотального панування поляків підпільно проводила зустрічі та збирала навколо себе національно свідому молодь.

Першу «Громаду» організували при Київському університеті у 1860-61 рр. Згодом такі товариства були утворені в інших містах України. Тернопільську «Громаду» заснував Іван Пулюй у січні 1863 р. Вона діяла при місцевій гімназії, у якій тоді навчався майбутній учений.

Мета товариства окреслювалася кількома тезами: жити в чистоті моральній, пильно вчитися у школі, знайомитися з історією свого народу, його літературою, ставати в обороні рідного слова, говорити всюди рідною мовою, допомагати бідним учням. Оскільки товариство було таємним, то збиралися на квартирах, які винаймали гімназисти, або в дешевих готелях.

За часів І. Пулюя «громадівці» винаймали кімнату на піддашші будинку, що сьогодні розташований на вулиці Листопадовій, 2. У Тернополі «Громада» діяла до червня 1887 року і стала своєрідним плацдармом для утворення інших націоналістичних організацій.

«Члени товариства активно  працювали над просвітою населення, прагнули знати свою історію, поширювати українське слово в часи, коли українська мова вивчалася за шкільними партами лише кілька годин в тиждень, – зазначив заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра. – Саме завдяки їхній самовідданості і жертовності ми маємо сьогодні свою державу».

Це перша в Україні меморіальна дошка «громадівцям».