додому Новини Ущільнення навчальної програми, нульові, сьомі уроки і навчання по суботах

Ущільнення навчальної програми, нульові, сьомі уроки і навчання по суботах

1074

vlcsnap-2014-09-17-18h02m41s189Ущільнення навчальної програми, нульові, сьомі уроки і навчання по суботах – таким буде перший семестр для тернопільських школярів. Через складну ситуацію в країні і ліміти на газ, встановлені урядом для нашого міста, школи взимку будуть економити на теплі. Управлінням освіти прийнято рішення: продовжити для дітей зимові канікули. За попередньою інформацією відпочинок дітей почнеться з 8 грудня.

На 20 днів швидше треба завершити перший семестр тернопільським школам. Рішення приймали спільно на раді директорів: поєднати різні методи і швидше відправити дітей на зимові канікули. Ми вирішили запитати думку тих, кого такі нововведення торкнуться першочергово.

– Інколи нам кажуть, що треба приходити по суботах, але зимою в нас буде два місяці канікул і це мене радує, – розповідає учень 7-А класу ТНВК “Школа-ліцей №6 ім.Назарія Яремчука” Сергій.

– І ти готовий приходити по суботах лиш би взимку більше відпочивати?

– Готовий.

Учні 8-Г класу теж радіють тривалим зимовим канікулам. Напружений графік навчання дітей не лякає.

– Є плюс від того, що ми ходимо у школу по суботах. Ми більше дізнаємося, а взимку будемо більше відпочивати, – вважає учениця 8-Г класу ТНВК “Школа-ліцей №6 ім.Назарія Яремчука” Оксана.


Учень 8-Г Юрій розповідає, готовий потерпіти незручності, бо розуміє, що в країні – неоголошена війна.

– Мені загалом подобається те, що ми не кожної суботи навчаємося, а раз в два тижні, раз в три тижні. Не хочеться, звичайно, вранці вставати, але щоб наша Україна зекономила на газі, щоби ми могли купити зброю для військових зброю, то нам треба трохи потерпіти. Зараз ми живемо в непрості часи для нашої України.

У “Школі-ліцеї №6 імені Назарія Яремчука” роботи розпланували так, аби діти змогли засвоїти  навчальну програму і водночас закінчити семестр швидше.

– Частину уроків ми відпрацюємо суботами, частину сьомими і нульовими уроками, а частинка – це буде ущільнення матеріалу. Тоді ми вийдемо на ту кількість годин, яка передбачена у навчальних програмах, – пояснив директор ТНВК “Школа-ліцей №6 ім.Назарія Яремчука” Олександр Остапчук.

Директор Олександр Остапчук каже, у містах західної України економити планують по-різному. За словами керівника, у Луцьку кожен навчальний заклад самостійно обирає спосіб економії, а в Рівному  і взагалі вирішили не скорочувати навчальний семестр. Канікули у Тернополі почнуться 8 грудня і триватимуть до 11 січня, але ця дата ще не остаточна. По суботах у нас навчаються приблизно двічі на місяць.

– Складно для дітей, складно для дорослих, бо звичний режим, який був у нас, кращий, бо і раніше ми приходили на роботу в суботу, бо певні гуртки працюють і була робота в школі, але це вважалося так вільніше, а зараз складніше. Скажемо так: добросовісне ставлення батьків до навчання призводить до того, що в суботу 70% дітей приходить все таки до школи. Частина не приходить, але деякі класи взагалі там 4-5 немає учнів, а решта всі приходять.

Діти ж сповнені оптимізму і кажуть: війна не триватиме вічно.

– Нам Бог дає таке випробовування і нам треба це перетерпіти і все ж таки стати розумними і освіченими людьми. Нам треба виховувати у собі патріотизим, любити і поважати свою державу. Кожна війна мусить колись закінчуватись, а коли ми вже ввійдемо в Євросоюз, то все налагодиться і все в нас буде добре.