додому Головні Управління Нацбанку України в Тернополі пікетували

Управління Нацбанку України в Тернополі пікетували

859

На захист національної валюти – під стіни Нацбанку. Управління Національного банку України в різних областях сьогодні знову пікетували члени громадського об’єднання “Кредитний майдан”. Збирались валютні позичальники і у Тернополі. Чого вимагали, дізнавалась дізнавалась Ольга Савуляк.

vlcsnap-2014-12-19-17h17m56s224

Покращення життя і зрештою добробут та стабільність обіцяв кожен з українських президентів. Щодо національної валюти, то так звану “стабільність” тут таки побачити можна: тривалий час, а тепер і шаленими темпами гривня знецінюється і б’є антирекорди. Нині американський долар на міжбанку сягнув 20-ти гривень, хоча у квітні цього року перед президентськими виборами у прямому ефірі ТV-4 тоді ще кандидат на пост керівника держави обіцяв вдвічі менший курс.

– Подивіться, що з курсом робиться. Поставте себе на місце людини, яка взяла кредит в валюті, щоб купити квартиру, молода родина. І вони розраховували на курс 8, а зараз курс 13-14. Що їм робити? Ми повернемо курс як мінімум до економічно обгрунтованого. Курс не має бути вище десяти”, –  каже ПЕТРО ПОРОШЕНКО, Президент України

Уявляти себе на місці такої родини не доводиться сім’ї Ірини Кармазь. Вони і є такою родиною. У подружжя – двоє дітей. Народження третьої чекають. Та як зберегти для них житло тепер не знають.

– Кредит оформляли ще в 2007 році. При курсі 5,05 отримували кредит на житло… Ми брали житло на 21 рік… Платіж получається 500-550, до 600 доларів, а при теперішньому курсі це просто нереально сплатити, – скаржиться ІРИНА КАРМАЗЬ, тернополянка.

Разом з однодумцями Ірина сьогодні знову під стінами управління Нацбанку України. “Кредитний майдан” вкотре сподівається, що їх почують. Тут не лише валютні позичальники, а й підприємці та люди, які не можуть отримати свої валютні депозити. Щодо останніх, то їх збереження у валюті банки планують не лише перевести в гривні по власному курсу, а й законсервувати, пояснюють активісти.

Що відбувається для громадянина, який мав 1000 доларів в банку на рахунку. На сьогодні по ринковому курсу це 20 тис. грн. Йому це переводять в грн по 15 чи 16 по офіційному. Він вже втрачає четверту частину своїх заощаджень. Далі це заморожують. До весни курс долара з такими темпами 35 і те, що в нього було 1000 доларів, навесну буде вже 500, – розповідає АНДРІЙ ШКІЛЬНИЙ, координатор ГО “Кредитний майдан” у Тернополі.

Активісти пояснюють: не за таке життя стояли на Майдані. Тільки за останній рік ціни в Україні суттєво зросли, а зарплата та пенсія практично незмінна. Питань до Президента як до гаранта конституційних прав громадян і до голови Нацбанку України як до гаранта національної валюти назбиралось: куди пішли гроші від двох траншів, які Україна отримала від МВФ, і віддаватимемо спільно, за яким принципом Нацбанк проводить вибіркове рефінансування інших банків, в тому числі і російських, чи є від цього результат і доки так триватиме. Натомість, кажуть люди, пояснень від керівництва немає. Через місцеве управління Нацбанку активісти знову передали чергове звернення до Валерії Гонтарєвої.

– В цьому зверненні ми просимо, щоби всі валютні зобов’язання, які є в людей по кредиту, були переведені по курсу на момент взяття цього кредиту, це є 5,05. Ми просимо, щоб відсоткова ставка по кредиту не збільшуваласть, а була, як на момент взяття, 11-12%. Також ми вимагаємо, щоб були списані всі пені і штрафи, – каже АНДРІЙ ШКІЛЬНИЙ, координатор ГО “Кредитний майдан” у Тернополі.

Вимоги, кажуть активісти, обєктивні, адже коли курс долара виріс майже вдвічі, до 8 грн, вони ще намагались платити, різницю між восьми та нинішнім курсом, вимагають, мають взяти на себе банки. Ще одна вимога – включити до складу громадської ради при Національному банку України представників “Кредитного майдану”.
Подібні акції відбулись цього дня у кожній з областей України, в тому числі і в столиці. Та поки кожне таке звернення передають у Київ, гривня продовжує падати, а Ірина не розуміє, чому майбутнє України, яке носить під серцем, ця ж країна хоче залишити на вулиці.