додому культура Тиждень українського кіно у підтримку Олега Сенцова відбудеться і у Тернополі

Тиждень українського кіно у підтримку Олега Сенцова відбудеться і у Тернополі

543

-CQ2Q76O4LgТиждень українського кіно у підтримку українського режисера Олега Сенцова пройде у Тернополі із 25 до 30 вересня. Показуватимуть шість українських фільмів-учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: «Гамер», «Молитва за Гетьмана Мазепу», «Істальгія», «Трубач», «Параджанов» та альманах короткометражної документалістики «Вавілон 13». Усі – українською мовою.

Гроші, виручені від тижня кіно, передадуть родині режисера для оплати адвокатів, судових експертиз та на утримання його дітей. Нагадаємо, Олега Сенцова, активіста майдану, незаконно затримала в Криму російська ФСБ. Олег Сенцов і досі перебуває у московській в’язниці. Режисер регулярно отримує листи підтримки з Батьківщини і відповідає на них. У останньому повідомленні Сенцов зазначив: «Я дуже вдячний усім, хто мене підтримує, постійно відчуваю підтримку. Я подумки з ними в нашій боротьбі за свободу».


Організатори Тижня впевнені, що не лише в столиці, а й в інших містах України є люди, які бажають дивитися сучасне українське кіно. Особливістю зазначених фільмів є те, що вони зняті українською мовою. У деяких фільмах Тижня українського кіно режисери повертаються до минулого України. Можливо саме в історії містяться відповіді на питання, які турбують нас. В інших фільмах відображаються нещодавні події безпосередньо, без спотворення, без брехні, що дозволяє глядачам іншими очима подивитися на реалії нашого з вами життя. І в цей не простий час українцям необхідно бути разом, і мистецтво, зокрема кіномистетство, робить нас сильнішими і згуртованішими.