додому АТО Тернопільські волонтери не стомлюються допомагати українській армії

Тернопільські волонтери не стомлюються допомагати українській армії

597

vlcsnap-2014-11-25-17h05m59s180Тернопільські волонтери не втомлюються допомагати Українській армії. Уже чотири місяці у Тернополі діє Логістичний центр допомоги бійцям АТО. Зараз у Логістичному центрі є 2 склади: на території гуртовні “Галант” і на вулиці Академіка Дністрянського. Про свою діяльність звітують цифрами: зібрано більше 750 тисяч гривень, українським військовим передали 9 тисяч пар шкарпеток, півтори сотні буржуйок, а ще величезну кількість їжі, одягу та амуніції. Запалу у тернопільських волонтерів вистачає, а тому закликають усіх людей: не опускати рук і допомагати армії.

Після нетривалого затишшя тернополяни з новими силами приносять допомогу на склад АТО, розповідають волонтери.

– Наші волонтери побували майже на всіх сторонах фронту, скажемо так. Об’їздили ми всю Донецьку і Луганську область від Маріуполя і до Старобеська. Контактуємо майже з усіма бригадами. Війна триває, допомога потрібна, погодні умови погіршуються, йдемо до зими, а хлопці перебувають у важких умовах, – розповідає Тарас Герман, який очолює склад №1 Логістичного центру допомоги бійцям АТО.

Довозити допомогу непросто і волонтерам. Один рейс із Тернополя – це 3-4 тисячі кілометрів. За чотири місяці волонтери Логістичного центру зібрали більше 200 пар взуття, 3200 упаковок гречки, більше 3 тисяч банок згущеного молока, м’ясних консервів – 4,5 тисячі, а окрім того консервації у скляних банках на схід відправили близько 8 тисяч.

– Дуже багато було зібрано макаронів, через то буде таке прохання до людей, якщо вони мають бажання на щось витратити гроші, то на макарони і крупи не витрачайте грошей, бо макаронів є більш ніж достатньо. Міністерство вже підсуїтилося і по своїй лінії вже підтягнуло. Дуже зараз актуальними є вологі серветки. Це їм зараз дуже важливо і стосовно гігієни вони можуть себе краще почувати. Дуже зараз є сильна потреба у спальних мішках і теплих речах, – говорить Тарас Герман.


Допомагають активно тернопільським волонтерам українці із-за кордону: Італії, Греції, Іспанії, США та Великобританії. Зусилля кожної людини наблизять перемогу, вважають волонтери і закликають людей долучатися. За час роботи складів одягнули чотири з половиною тисячі солдатів. Теплий одяг одразу направляють на Схід. Почали створювати речі ісвоїми руками, зокрема буржуйки. До справи підходять серйозно, 150 уже гріють воїнів, а ще 100 – чекають відправлення. Переходять волонтери на лінійне виробництво буржуйок.

– Для прикладу, ПТУ №4 погодилося допомогти, вони будуть виготовляти рушта. Інша база буде виготовляти дверки, інша буде займатися зварочними роботами. Наше завдання тепер буде координувати і найважча робота буде волонтерам: треба розрізати балони. В холодну погоду хлопці набивають повний балон і болгаркою це розрізають, бо інакше балон може вибухнути, – каже Тарас Білан, який очолює склад №2 Логістичного центру допомоги бійцям АТО.

Для роботи волонтерам потрібен метал, балони, арматура, труби. І загалом на склад закликають приносити усе: тканину, старий одяг, войлок. Усе це пустять в роботу, трохи вигадливості, трохи часу і ці речі служитимуть на користь хлопцям на фронті.

– Якщо нам приносять білий матеріал, то ми виготовляємо, наприклад, труси або те, що потрібно. Навіть зі звичайних кусків войлоку жіночки вдома шиють, ми даємо їм матеріал, то шиють подушку і войлоками кусочками набивають і получаються танкові подушечки такі маленькі. Довго не прослужать, але тиждень-два хлопцям буде. Прохання до усіх, хто нас бачить: є старий одяг, то не полінуйтеся, дістаньте його і передайте. Якщо воно погане, то ми його відсортуємо.