додому культура “Революція гідності” на папері. Фотовиставка в УД “Перемога”

“Революція гідності” на папері. Фотовиставка в УД “Перемога”

577

vlcsnap-2014-08-28-21h05m13s39Співавтори, місцеві фотографи Іван Пшоняк і Микола Василечко, кажуть, виставкою хотіли нагадати тернополянам про те, за що люди стояли на Майдані, а чиновникам – що не за них.

40 фотографій Миколи Василечка – це обличчя, події, суть Революції гідності. На столичному майдані фотограф провів 42 доби. Додому привіз 10 тисяч знімків. Їх робив не як художні витвори. Це докази і пам’ять.

– Я просто фіксував події, обличчя, тітушок і силовиків, які були по ту сторону барикад, і обличчя майданівців, щоб зберегти ті обличчя. Тоді я не знав. А потім, переглядаючи фотографії, я знайшов Сергія Нігояна, Сашка Капіноса нашого, що вони були в мене сфотографовані, – розповідає фотограф, співавтор виставки “Революція гідності” Микола Василечко.

Понад 20 фотографій Івана Пшоняка – це життя тернопільського Євромайдану. Зробив майже три тисячі, тому це маленька, але цінна частка. Німі фотографії насправді багато про що говорять.

– Є одна фотографія, де хлопець і дівчина. Випадково, я йшов і почув, що він їй освідчується в коханні і пропонує руку і серце. І тут не видно, він дарував їй щось червоно-чорне, як символ революції, національної гідності. І це мене дуже вразило. Бо на майдані панувало не тільки зло, ненависть, а ще й любов і кохання, каже фотограф, співавтор виставки “Революція гідності” Іван Пшоняк.

Роздрукувати більше фотографи не мали змоги, дорого. З виставкою допомогло міське управління культури, проте це – лише перша ластівка перед більшою, до річниці подій. Зараз, кажуть митці, хотіли нагадати людям про цінності, за які українці стояли на Майданах.

– На тому майдані панувала доброта, спокій, можна було бачити, як один одному допомагає, неважливо, чи то дитина, чи старший чоловік.  А коли ми відходимо від того, люди знов стають якісь озлоблені, забувають те, чого вони йшли на майдан, – каже Іван Пшоняк.

– І не тільки людям. Нагадати владі, що люди на майдані стояли не за владу, а за Україну і за себе. Тому щоб влада пам’ятала, що вона мажє служити народові, додає Микола Василечко.

В УД “Перемога” виставка пробуде місяць.