додому культура Палац графа Бадені ремонтуватимуть

Палац графа Бадені ремонтуватимуть

980

PM310image002Унікальна пам’ятка архітектури – Палац графа Бадені у Коропці Монастириського району – продовжує руйнуватися. Цей палац є унікальним зразком резиденції галицьких магнатів. Він є одним з найбільш збережених на території Тернопільщини і має важливу історико-культурну цінність.  

Через відсутність фінансування та ігнорування проблеми, тут роками не проводилися необхідні реставраційні роботи. Нещодавно через постійне замокання та відсутність будь-яких ремонтно-реставраційних заходів упродовж багатьох років, упала частина конструкції центрального купола, перекриття між першим і другим поверхами центральної  та правої частин палацу. Найбільше руйнувалась пам’ятка у 2012 та 2014 роках. Тоді під час негод просів центральний купол палацу, пошкодивши дерев’яні конструкції перекриття усього даху, серйозної шкоди завдано правому куполу та похилим дахам з оцинкованої бляхи.

dsc_9750

Фахівці з Тернопільської обласної державної адміністрації  разом з представниками проектної організації провели обстеження приміщення палацу. На даний час заплановано провести роботи щодо консервації об’єкту,  зокрема замінити дерев’яні конструкції даху та влаштувати тимчасову покрівлі з металопрофілю.

«Занедбаний стан палацу графа Бадені – приклад безвідповідальності і безгосподарності, – констатував заступник голови ОДА Леонід Бицюра. – Палац збудований у класично-синкретичному стилі з розкішними бароковими ліпними елементами. Особливо вражає мистецьке використання кольорової деревини для стінових панелей. Якщо там не будуть проведені необхідні роботи, ми можемо втратити унікальну історико-культурну пам’ятку, проект  якої  розробляли віденські архітектори у ХІХ столітті. Цього ми не можемо допустити.  Тому, в умовах браку коштів на відновлення пам’ятки, звертаємося до меценатів та людей доброї волі з пропозицією фінансово підтримати проведення консерваційних робіт у палаці».

dsc_9775

dsc_9776

Довідково: З питаннями та пропозиціями можна звертатися за телефоном: 52-34-46.

Джерело: Тернопільська ОДА