додому культура Оновлену виставку, присвячену Іоану Пінзелю, відкрили к Тернопількому краєзнавчому музеї

Оновлену виставку, присвячену Іоану Пінзелю, відкрили к Тернопількому краєзнавчому музеї

723

vlcsnap-2014-11-21-14h32m06s152У Тернопількому краєзнавчому музеї відкрили оновлену виставку, присвячену Іоану Пінзелю. Тепер на виставці не лише роботи митця, а й багато додаткових матеріалів. Працівники музею запрошують усіх поціновувачів мистецтва.

Колекцію Іоана Пінзеля доповнили із фондів Тернопільського краєзнавчого музею. Зараз в музеї зібрано вісім робіт Пінзеля. Ці витвори мистецтва побували на виставці у Луврі, а зараз доступні для перегляду тернополянам і гостям міста. На жаль, багато робіт відомого на весь світ скульптора знищено.

– Бучацька ратуша – це скарбничка, де були зібрані кращі твори Пінзеля, виконані в камені. На жаль, доля трагічна, бо ви знаєте, що у післявоєнний період ці статуї знищували , накидали линви і тракторами стягували. Вся пластика, яка залишилася після пожежі 1865 року, уже була знищена у більшовицький час, – розповідає завідувач відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею Віра Стецько.

Виставку поповнили старовинні фотографії з фондів музею. Це роботи фотографа з Тернополя, одного з перших професійних фотографів, Брунона Калішевського, датовані початком 20 століття. Серед світлин – інтер’єри старовинних храмів Тернопільщини.

– Це зокрема, інтер’єр Покровської церкви. Це одна з перших пам’яток, де працював Пінзель. Саме для цієї Покровської церкви він зробив чотири алегоричних постаті, які зараз є в нашому музеї, і ті, які були в Луврі. Так постає цілісно ця пам’ятка, Покровська церква, – говорить Віра Стецько.


Ілюструють світлини Брунона Калішевського інтер’є костьолу у Монастириську, де працював Пінзель. На жаль, за радянських часів пам’ятку знищили і вона існує лише на цих фото. Зараз науковці подовжують досліджувати праці Пінзеля, зокрема його роботу у Буданові.

– Він працював у Буданові і виконав там ряд скульптур. Зараз мені вдалося знайти ті скульптури. Дуже турбує це питання, бо ці скульптури є в приватних руках. Наша зараз така мета – повернути їх, щоб вони не потрапили десь за кордон, а тут були в нас на Україні, зокрема в якихось музеях або навіть повернені в Буданівський костел, – каже Віра Стецько.