додому Новини На Кременеччині економлять електрику завдяки вуличним ліхтарям на сонячній енергії

На Кременеччині економлять електрику завдяки вуличним ліхтарям на сонячній енергії

837

lihtariПід сонячним освітленням – навіть вночі. Вже майже рік у селі Старий Олексинець Кременецького району економлять електроенергію завдяки вуличним ліхтарям, які живляться сонячною енергією. Проект – перший не лише в області, а й у цілому західному регіоні. Ліхтарі встановили у рамках проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у 2013 році. Незвичне вуличне освітлення себе виправдовує, кажуть у сільській раді.

– Ми фактично затрачали близько 18% бюджету сільської ради на освітлення вулиць, а зараз ми не затрачаємо нічого, – розповідає сільський голова Старого Олексинця Кременецького р-ну Володимир Довгополюк.

Сільський голова Старого Олексинця Кременецького р-ну не натішиться: поки інші села думають, як би то заощадити електроенергію та опалення, його село вже рік економить. А все завдяки проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У 2012 році європейці повернулись лицем саме до цієї громади. Співпраця почалась з енергозбереження у школі.

– Встановлено було 79 вікон і 2 дверних блоки. Ефект потужний, бо якщо раніше діти в школі могли сидіти одягнені і в рукавичках, то зараз тепло, комфортно, діти задоволені, батьки, бо здоров’я дітей – то в першу чергу найважливіше для батьків, – говорить директор школи с. Старий Олексинець Кременецького р-ну Марія Довгополюк.

Вартість робіт – майже 180 тисяч гривень. Половину витрат взяли на себе партнери проекту.  45% оплатив районний бюджет, 5% – село. Європейці переконались: довіряти громаді можна і через рік, у 2013-му, фактично профінансували ще один, потужніший проект по освітленню вулиць з використанням відновлювальних джерел енергії, взявши на себе левову частку витрат.

– 237 тисяч. Співфінансування було в пропорції: 70% оплачувало ПРОООН, 25% районний бюджет і 5% – громада. Десь 12 тисяч – це внесок громади.


Тепер Старий Олексинець – перше не лише в області, а й у цілому західному регіоні село, де вуличні ліхтарі живляться сонячною енергією, кажуть чиновники. Таких встановили 23. Вдень батареї заряджаються від сонячних променів, а в темну пору доби включаються діодні світильники.

– Стороннього втручання і затрат електроенергії вона не потребує, вона повністю автономна. В комплект входить сонячна батарея, акумулятор, контролер, датчик руху і світильник на світлодіодах. Система 12-вольтна, вона безпечна і витрати на електроенергію малі, – каже сільський голова.

Для таких сільських громад співпраця з інвесторами нині – чи не найцінніший шанс розвиватись, кажуть чиновники. Було б бажання співпрацювати.

– Тернопільщина зараз виходить вже на третю фазу співпраці з ПРОООН. Перші проекти пішли ще з 2011 року, 2011-2012 роки… Ми бачимо, що незалежно від того, яке село по потужності, населенню, історії, виграють проекти і розвиваються ті громади, де є лідер, відповідальні люди, які беруть на себе відповідальність і обов’язки стосовно своєї громади, дітей і майбутнього, – вважає заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра.