додому Новини Народному Руху України – 25 років

Народному Руху України – 25 років

794

На Тернопільщині відзначають двадцять п’яту річницю створення Народнvlcsnap-2014-09-22-15h37m30s55ого Руху України за перебудову. Наприкінці 80-тих років двадцятого століття політична обстановка в Україні загострилася: все більшу роль почали відігравати громадські рухи, основна мета яких була проголошення незалежної Української держави. Народний Рух України за перебудову очолював масове піднесення українців у боротьбі за незалежність. Про діяльність організації можна дізнатися у Тернопільському обласному державному архіві, там впродовж місяця діятиме виставка “Крок до Незалежності”.

Агонія комуністичного режиму в Радянському Союзі дала поштовх до публічного обговорення майбутнього його республік. Шістнадцятого лютого 1989 року “Літературна Україна” надруковала запропоновані Спілкою письменників України Програму і Статут громадсько-політичного руху. Попри спротив влади, в регіонах їх почали активно обговорювати. Програма і Статут Народного Руху представлені на виставці “Крок до незалежності” в обласному архіві. Також там можна побачити світлини мітингу, який проходив в Києві в липні 1989 року під лозунгом “Вся влада радам”, світлини та матеріали Першого Установчого з’їзду Народного Руху, агітаційні матеріали про участь народного Руху у підготовці та проведені референдуму за незалежність України.

-Народний Рух зробив на той час ту роль, яку йому було дано. Продовжив рух шестедисятників, які також збиралися на націоналістичну боротьбу, ОУН і раніших періодів української революції, – каже   Ігор Крочак, головний спеціаліст держархіву Тернопільської області

Перший в Україні обласний осередок Народного руху за перебудову, роль якого політологи вважають близькою до польської “Солідарності”, народився в ніч з 24-го на 25-е березня 1989 року саме в Тернополі.Народний рух України за перебудову сформував цілу плеяду громадський і політичних діячів, – зазначив  Ігор Крочак, головний спеціаліст держархіву Тернопільської області

– Ми були молоді, ми були більш радикальні, деколи ми ставили  досить гострі запитання Народному Руху України, на які не було відповіді навіть у В’ячеслава Чорновола. Звичайно з сьогоднішньої висоти прожитих років, з подій, які відбуваються в Україні, на Сході десь ми мали правоту, десь рухівці були поміркованими, вони пройшли табори, вони так бачили розбудову України незалежної. Але ця організація залишила помітний слід в історії, дуже потужний і ми всі під крилом руху вчилися.

Виставка “Крок до незалежності” в обласному Державному архіві Тернопільської області триватиме впродовж місяця.