додому благоустрій Міська рада частково оплачуватиме утеплення багатоповерхових будинків

Міська рада частково оплачуватиме утеплення багатоповерхових будинків

1027

vlcsnap-2015-02-03-17h07m00s69Тернополяни зможуть утепляти багатоповерхові будинки: 70% за рахунок міського бюджету та 30% – за власний кошт. Відповідну програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду затвердили на сесії міськради. Йде мова про утеплення фасадів  встановлення індивідуально-теплових пунктів, теплових лічильників, заміну вікон та дверей загального користування, ізоляцію інженерних мереж, датчиків освітлення. Змушувати тернополян утепляти будинки не будуть, враховуватимуть ініціативи мешканців будинків.

Проводити термомодернізацію житлового фонду на умовах співфінансування, коли 70% грошей забезпечує міський бюджет, а 30% – мешканці будинку, планує міська влада. Тернополяни до такої можливості ставляться позитивно, кажуть, що готові нею скористатися.

Програма енергоефективності та енергозбереження Тернополя передбачає утеплення фасаду, встановлення індивідуальних теплових пунктів та теплових лічильників, заміну вікон та дверей загального користування, ізоляцію інженерних мереж та датчиків освітлення. Провівши масштабну термомодернізацію житла та підвищивши енергоефективність централізованого теплопостачання, у Тернополі планують суттєво зменшити споживання газу та інших енергоносіїв.

– Якщо брати по грошовому розрахунку, то, наприклад, будинок площею 5000 кв. м. може отримати 1,5 мільйони гривень. Але на умовах співфінансування – 30% за рахунок мешканців. Якщо порахувати, то на мешканця передбачається 642 гривні з квартири, яка має площу близько 50 кв. м. Змушувати утепляти будинки ніхто не збирається, ініціатива щодо проведення таких робіт повинна виходити лише від тернополян, – говорить міський голова Тернополя Сергій Надал.

Завдяки європейським інвестиціям у мікрорайонах «Сонячний» і «Східний», каже Сергій Надал, планують встановити індивідуальні теплові пункти, зробити реконструкцію котелень,будівництво сонячних колекторів, встановлення мережних насосів, заміну окремих ділянок теплових мереж та інше.