додому Новини З 1 вересня тернопільські школярі вчитимуться по суботах

З 1 вересня тернопільські школярі вчитимуться по суботах

960

vlcsnap-2014-08-13-15h34m28s225Школярі у Тернополі на навчання підуть з 1 вересня. Попри чутки, які ширяться містом, навчання почнуть традиційно з початком осені. Головне нововведення нового навчального року – це навчання по суботах. Відтепер школярі на уроки будуть приходити не 5, а 6 днів на тиждень. Таке рішення прийняли, аби зекономити на опаленні шкіл. Взимку два місяці школярі відпочиватимуть на канікулах.

Запровадити шестиденний робочий тиждень – з такими рекомендаціями Міністерство освіти і науки направило листи в управління. У Тернополі ідею підтримали.

– Ми збирали нараду директорів. Є розуміння цієї ситуації. Рішенням ради шкіл ми будемо змінювати структуру навчального року. Ми будемо вчитися по суботах, але таким чином ми зможемо збільшити зимові канікули. Попередньо канікули ми плануємо розпочати з 31 листопада і до 1 лютого, – розповіла начальник управління освіти Тернопільської міськради Ольга Похиляк.


Скоротять також весняні та осінні канікули. В управлінні освіти запевняють: не постраждають ні діти, ні вчителі. Педагоги отримають заробітну плату, а учні добре освоять навчальну програму. Навчання по суботах вводять через ситуацію на газовому ринку країни, щоб зекономити на теплі. Для міського бюджету різниця чимала: один місяць економії, коли діти на канікулах – це кілька мільйонів гривень.

– В усіх загальноосвітніх закладах Тернополя встановлені індивідуальні теплові пункти, які регулюють подачу тепла в приміщеннях і ми таким чином вже минулого року зекономили 2,5 мільйони. Якщо ми   в грудні вчитися не будемо, то тільки у школах ми зможемо зекономити 4,5 мільйони гривень. Ситуація зараз особлива. Ми живемо практично у військовий час, складні умови і ніхто нам зайвих грошей не додасть в кінці року, – говорить Ольга Похиляк.

Зміни торкнуться лише шкіл. Дитсадки Тернополя працюватимуть як раніше.

– Дитячі садочки будуть працювати у звичному режимі. На канікули ми їх відправляти не будемо, бо це пов’язано з роботою батьків. Зекономити гроші на енергоносіях в дитсадках ми не будемо мати змогу, – каже начальник управління освіти.