додому Новини З керівниками комунальних установ та закладів обласної ради укладатимуть контракти

З керівниками комунальних установ та закладів обласної ради укладатимуть контракти

601

vlcsnap-2014-08-21-18h33m43s189З керівниками комунальних установ та закладів обласної ради укладатимуть контракти. Таке рішення прийняли після тривалих обговорень сьогодні на сесії обласної ради депутати. Згідно з положенням, саме сесія обласної ради призначатиме та звільнятиме керівників, які працюватимуть на контрактній основі і звітуватимуть перед депутатами. Народні обранці також підтримали зміни до переліку доріг, які планують будувати, реконструювати чи ремонтувати та затвердили програму матеріально-технічного забезпечення батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Тернопіль” управління МВС України в області.

 

Хвилина мовчання за загиблими в АТО, грамоти та грошові винагороди військовим, працівникам міліції та СБУ, які звідти повернулись, а дехто збирається знову, – і до роботи. Третє засідання 50-ї сесії Тернопільської обласної ради почалось традиційно з запізненням, проте з напутнього слова голови і подяки за підтримку бійців.

– Комунальні підприємства ТОР перерахували десь близько півмільйона коштів напряму і проводиться акція. Хочу подякувати кожному, бо з бідного по нитці – голому сорочка.

Актуальну і першочергову тему антитеростичної операції і переселенців продовжили рятувальники.

– З метою організації переїзду зі східних областей до Тернополя, нами забезпечено взаємодію з транзитними пунктами пропуску в населених пунктах Волноваха, Красноармійськ Донецької області та місто Сватове Луганської обл, – каже начальник УДСНСУ в Тернопільській області  Віктор Маслей.

Керівник звітує, в область приїхало майже 9 сотень людей, майже 700 з яких – із зони АТО, решта – кримчани. Тут їх при потребі зустріли, забезпечили тимчасовим житлом і надають психологічну підтримку. Діти – в дитсадки та школи, молодь – здобувати подальшу освіту, понад 20 дорослих працевлаштували. Проте інформація цікава не всім депутатам. Їх ряджи помітно спорожніли (55-58). Тих, хто залишився, цікавить, чим займаються тут, і чи йдуть служити чоловіки-переселенці.

– Близько 100 осіб – чоловіки різного віку. З ними теж проводиться робота. Ми не маємо права відмовити людині, яка внутрішньо переміщається. Є випадки, коли чоловіки прибувають з сім’єю, після облаштування побуту, вони повертаються на схід, – каже начальник УДСНСУ в Тернопільській області  Віктор Маслей.

У місцевих мешканців свої проблеми. Державна екологічна інспекція в області підняла питання Малашовецького сміттєзвалища. Полігон загорається і димить, каже перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Юрій Рослий.

– Причина його загорання не в тому, що його хтось підпалює, а в тому, що на сьогодні не виконані умови робочого проекту по рекультивації цього сміттєзвалища… За 3 роки стосовно проекту рекультивації нічого не зроблено. Замість пересипання шарів відсівом проводиться видалення відходів трьома певізниками, що призводить при такій погоді до самозагорання.

Вихід, каже Юрій Рослий, провести рекультивацію і шукати ділянку під новий полігон. Проте попри сміття, екологічній інспекції депутати згадали і неконтрольований видобуток в кар’єрах, і вирубування лісів, і скиди нечистот у водойми області.

– Тільки по скидах, я вам скажу,… в 13 році викинуто 2,5 млн кубів стоків неочищених, – розповідає депутат Тернопільської облради Леонід Бицюра.

Зрештою інформування швидко переросло в обговорення екологічної ситуації в області загалом. Проблеми наростали роками, погодились депутати, Малашовецьким сміттєзвалищем має зайнятись міське керівництво спільно з обласною адміністрацією. Тут же народні обранці заговорили і про люстрацію, закону про яку досі немає. До слова запросили і головного міліціонера області. На посаді Василь Облещук вже 4 місяці, тому звітувати мав про що: як отримав в спадок обгорілі приміщення, деморалізованих працівників міліції і не найкращі показники. За 2 місяці, каже, з органів звільнилось понад півтори сотні людей, не вистачало п’ятої частини працівників. Нині ряди поповнюються патріотами, каже начальник УМВСУ в Тернопільській області Василь Облещук.

– Через зону АТО пройшло 287 працівників міліції. Сьогодні ми в зону АТО направляєм 5 екіпажів ДАІ, формуємо зведений загін міліції, 80 працівників, які будуть забезпечувати вахтовим методом несення служби.

Перших дві години депутати слухали інформацію керівників відомств, яку включили до порядку денного. Зрештою, після ще однієї реєстрації(74), взялись за порядок денний. Питання перше – призначення на посади та звільнення керівників комунальних установ та закладів обласної ради. Порядок депутати ухвалити з першого разу не змогли.

– Я вважаю, що в тому контракті має бути передбачено, якщо, наприклад, чи більшість, чи частина колективу мають право вносити написати. Тому не треба пояснювати, що це обласна рада. Тут має бути конкретно написано:  “з ініціативи трудового колективу”, – каже депутат Тернопільської облради Ярослава П’яла.
– Ярослава Павлівна, воно дійсно мудро, але треба, щоб внести зміни, знов проходити всю процедуру. Ми, депутати облради, можемо виступати ініціаторами, а колектив може звернутись до нас, і я не бачив депутатів, які би послухали цей колектив, – пояснює голова Тернопільської облради Василь Хомінець.

Після тривалого обговорення, позитивне рішення таки прийняли. Тепер керівників призначатиме чи звільнятиме сесія обласної ради, вони працюватимуть за контрактом і повинні звітувати про пророблену роботу перед депутатами. Народні обранці також підтримали зміни до переліку доріг, які планують будувати, реконструювати чи ремонтувати, затвердили програму матеріально-технічного забезпечення батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Тернопіль” управління МВС України в області та розглянули ряд інших питань.