додому Новини З дітьми про війну говорити треба, радять психотерапевти

З дітьми про війну говорити треба, радять психотерапевти

723

vlcsnap-2014-09-19-17h25m21s247Бути спокійними, не показувати свій страх, паніку та занепокоєння, розповідати дітям про ситуацію в країні, так радять психологи поводитися в сім’ї. Як варто говорити з дітьми про війну, цікавилась наш кореспондент Руслана Гриньо.

Не заперечувати того, що в країні зараз неспокійно, пояснити дитині, що вона під захистом і опікою, що їй нічого не загрожує, радять психологи. Маленьким дітям можна розповідати про ситуацію в країні за допомогою казок, в яких завжди добро перемагає зло.

– На основі будь-якої казки, в якій перемагає добро, де перемагає якийсь серйозний чоловік, наприклад, Кирило Кожум’яка, дозволяє дітям зрозуміти, що добрі люди, за участі і допомоги інших, чи одягом, чи коштами, чи своєю волонтерською діяльністю, чи словесною підтримкою, що ми переможемо, – пояснює лікар-психотерапевт Марія Хомів.

В сім’ї потрібно створити ще більш люблячі стосунки – більше обіймів, сімейних свят, традицій, аби дитина відчувала, що з мамою і татом безпечно. З школярами і підлітками важче. Їм треба доступними словами розказувати що робиться в країні.

– Пояснення дитині ситуації, яка є, пояснення того, що може бути, пояснення того, що  потрібно біля себе носити учнівський квиток, якщо це першокласник  – знати адресу, або номер телефону контактний. Коли дитина буде відчувати інформаційну підтримку і любов зі сторони мами і тата, вона теж буде впевнена в тому, що в принципі все буде добре, – каже Марія Хомів.


Через хвилювання у дитини може порушитися сон, зникнути апетит, з’явитися агресія. Відтак, аби уникнути цього, потрібно, перш за все, зберігати спокій батькам, каже Марія Хомів.

– Самостійно стати спокійним, якщо тато з мамою бігають по хаті і збирають тривожні рюкзаки і не знають що робити, постійно говорять про новини,  то ми точно не можемо бути певними, що такі діти будуть здорові. Навіть якщо зовні буде так видаватися, всеодно це буде виходити підсвідомо в снах, в якісь агресії, в плачі. Тому я рекомендую кожному зрозуміти, що від нас залежить загальний спокій і здоров’я, в першу чергу психосоматичне, психологічне наших дітей, – каже Марія Хомів.

Крім любові вдома, обіймів, сімейних традицій, хороший спосіб зберегти спокій в сім’ї – зайнятися арт-терапією: ліпкою, промальовування страхів, робота з пластиліном, з глиною, піском, заняття спортом, плавання. Це допоможе вилити свої негативні емоції та агресію.