додому Новини Запиту на те, аби Тернопільщина передавала кров для поранених на Сході, поки...

Запиту на те, аби Тернопільщина передавала кров для поранених на Сході, поки немає

823

krovУ нашу редакцію звернувся військовослужбовець, який хотів здати кров для бійців АТО та поранених внаслідок обстрілів мирних жителів Сходу. Кров у чоловіка не взяли. Відмову пояснили тим, що він тут не прописаний. У Тернопільській обласній станції переливання крові нам пояснили чому так, і додали, що наразі запиту на те, аби наша область передавала кров, поки немає.

Минулого тижня Володимир звернувся у обласну станцію переливання крові, аби здати кров для поранених бійців АТО чи жертв обстрілів. Каже, йому відмовили, бо має Львівську прописку. Здавати кров у Тернополі закон не дозволяє.

– Прийти на станцію переливання крові добровільно, безкоштовно, здати. Питання: Я можу здати для бійців АТО кров? – Ні не можете, тому що ми нікуди не передаєм, вона лишається тільки в області і по місту. – Кажу, добре. Для місцевих жителів я можу здати кров? – А в вас прописка є? Якщо нема, то не можете здати, – розповідає  боєць 44-ї окремої артилерійської бригади Володимир.

Головний лікар обласної станції переливання крові пояснює: у такий спосіб борються за інфекційну безпеку донорської крові.

– Про людей, які хочуть здати кров, ми нічого не знаємо. Ми стараємось їх приймати за місцем проживання, бо там на них ведеться медична документація: чи він хворів, чим хворів, як хворів. Щоби обстежити її треба не менше як 1 добу, кров чиста. А плазма повинна зберігатися пів року на карантині, щоби не заразити когось, – говорить головний лікар Тернопільської обласної станції переливання крові Петро Лучанко.

На потреби АТО кров у Тернополі здати таки можна. Є і власні запаси. На станції переливання кров розподілять на компонентні препарати. Коли буде звернення центральних чи місцевих органів влади, кров передадуть стільки скільки буде потрібно і куди потрібно. Поки ж немає офіційного запиту, кров немає куди відвозити, а великі запаси мають невеликий термін придатності .

– Ми беремо. Небагато, тому що на сьогоднішній день попиту від нас, щоби хтось заказав в нас кров і компоненти крові, немає. Недавно було засідання по бюджету нашої області і говорив про то, що ми можемо без жодних проблем дати на АТО певні компоненти препаратів крові. Якщо буде звернення, – каже Петро Лучанко.