додому духовність В українців розпочалась Спасівка

В українців розпочалась Спасівка

625

vlcsnap-2014-08-14-14h10m38s50Сьогодні у християн розпочався Успенський піст або, як в народі кажуть, Спасівка. Триватиме він впродовж двох тижнів до 28 серпня. Успенський піст здавна вважали найприємнішим і найлегшим. Про нього казали: він не голодний, оскільки є багато хліба, овочів, ягід і грибів.

Сьогодні у християн празник Маковія в народі його ще називають “Медовий Спас”, “Перший Спас”, “Спас на воді”. Сьогодні починається також Успенський піст, який триватиме два тижні до Успіння Богородиці – Першої Пречистої. У народі кажуть: Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає. Спасівка є наймолодшим серед чотирьох річних постів. Ним люди готуються до найбільшого празника Пресвятої Богородиці – Її Успення. Тому Успенський піст називаємо ще Богородичним або Спасо-Богородичним. Священики радять жертвувати цей піст в наміренні миру та спокою в Україні.

– Цей піст стараймося провести в добрій християнській молитві, можна утриматися від різного роду їжі, страв, зокрема жирної, м’ясної. І в тому намірі просити в Господа ласки, – розповідає сотрудник церкви Святого Івана Богослова у Тернополі отець Роман Загородний.

У піст люди часто відмовляються від їжі. Проте це – не головне. Перш за все, кажуть священики, треба подумати про духовну поживу. Піст для християнина – це чудова нагода подумати над своїм життям, піти до сповіді та до причастя.

– Безпосередньо саме слово піст криє в собі щось таке таємниче, містерійне, те що б люди могли б від чогось відмовитися. Але відмовитися не лише про людське око, а відмовитися заради себе, бо все що ми робимо в житті – це ми робимо для себе. Так само і ми в свою чергу повинні той піст жертвувати і в тому наміренні, щоб Господь подав мир і спокій нашій державі, – каже отець Роман.

Успенський піст, каже отець Роман, чудова нагода, аби духовно та тілесно підготуватися до великого свята Успіння Пресвятої Богородиці, для тернополян це особливе свято – саме 28 серпня в Тернополі відзначатимуть День міста