додому політика В Тернополі презентували аналіз програм кандидатів в народні депутати від Тернопільщини *новина...

В Тернополі презентували аналіз програм кандидатів в народні депутати від Тернопільщини *новина від читача*

812

vrada1 (1)22 жовтня в Тернопільському прес-клубі було презентовано аналіз програм кандидатів в народні депутати, які балотуються по 5 одномандатних виборчих округах Тернопільської області на предмет конкретних механізмів виконання програм, в тому числі щодо вирішення проблем, які існують на окрузі. Також було презентовано аналіз програм політичних партій, які беруть участь в позачергових виборах до Верховної ради України 26 жовтня 2014 року щодо відображення в них вирішення проблем молоді. Аналіз програм здійснювався групою аналітиків Тернопільського регіонального представництва ГО «Центр політичних студій та аналітики».

Участь в засіданні Незалежного прес-центру взяли Ігор Процик, керівник регіонального представництва Центру політичних студій та аналітики в Тернопільській області, Олег Грушицький, член Правління ГО «Спілка Молодіжного Самоврядування» та Тетяна Семусь, юрист ТОО Комітет виборців України

В першій частині засідання Незалежного прес-центру Ігорем Проциком було презентовано результати аналізу програм кандидатів в народні депутати, які балотуються по одномандатних виборчих округах Тернопільської області. Аналіз програм кандидатів був здійснений за чотирма критеріями, зокрема щодо наявності в програмах кандидатів конкретних механізмів виконання програми, фінансового обґрунтування виконання програми, наявності в програмах конкретних законів, які буде пропонувати кандидат в парламенті, а також наявності законів, які відображають інтереси округу/регіону, від якого обирається кандидат.

За результатами аналізу було виявлено, що по-перше, переважна більшість програм кандидатів не містять конкретних механізмів виконання програм, їх фінансового обґрунтування, наявності переліку конкретних законів, які кандидат збирається пропонувати в парламенті, а також законів, які відображають інтереси округу/регіону, від якого обирається кандидат. По-друге, у програмах кандидатів, суб’єктом висунення яких є політичні партії, виявлено однотипність із програмами політичних партій без врахування проблем округу. По-третє, у програмах виявлено ідентичність програм кандидатів від однієї і тієї ж політичної партії на різних округах без врахування особливостей округу, від якого балотується кандидат. А також передвиборчі програми не завжди враховують функції та повноваження народного депутата України, згідно Закону України “Про статус народного депутата України”. Найчастіше згадуваними законами в програмах кандидатів є Закон про люстрацію, Закон про імпічмент президента, Закон про відкликання народного депутата, Закон про націоналізацію майна, Закону України про обов’язкове працевлаштування випускників, а також Закон про створення Антикорупційного бюро.

Що стосується аналізу програм політичних партій щодо відображення в них вирішення проблем молоді, то, як зазначив Ігор Процик, аналіз програм здійснювався за трьома критеріями. Зокрема, щодо наявності в програмах політичних партій конкретних механізмів виконання програм щодо молоді, їх фінансового обґрунтування, а також наявності в програмах політичних партій конкретних законів чи змін до законів, які стосуються молодіжної політики.

Результати проведеного аналізу показали, що лише у 55,17% програм політичних партій лише частково прописано конкретні механізми виконання пунктів програми, які стосуються молоді, у жодній програмі немає чітко вказано фінансове обґрунтування виконання пунктів програми, які стосуються молоді, лише у 3,45% програм політичних партій лише частково вказано конкретні закони чи зміни до діючих законів, які стосуються молоді. Щодо висновків, то лише в програмі однієї політичної партії вказано конкретний закон, який стосується молоді (Закон України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем»), і одним реченням вказано його суть. Результати даного аналізу будуть презентуватись в молодіжних середовищах.

Як зазначив керівник регіонального представництва Центру політичних студій та аналітики в Тернопільській області Ігор Процик: “Результати даного аналізу наводять на думку, що практично всі кандидати в народні депутати по одномандатних виборчих округах Тернопільської області та політичні партії, які ідуть на вибори 26 жовтня 2014 року, через свої програми не дають конкретних відповідей на питання, якими вони мають займатись згідно Закону України “Про статус народного депутата України” та норм Конституції України. Також це говорить про те, що кандидати в народні депутати та політичні партії не готові до серйозної розмови із своїми виборцями, давати конкретні відповіді на конкретні запитання, надіючись лише на те, що вони сподобаються своїм виборцям, спілкуючись із ними через політичну рекламу в засобах масової інформації, а також через ведення наочної агітації на вулицях міст”.

Ігор Процик