додому Новини В Марійському духовному центрі Зарваниця розпочалися професійні прощі

В Марійському духовному центрі Зарваниця розпочалися професійні прощі

998

vlcsnap-2015-04-17-18h07m37s157В Марійському духовному центрі Зарваниця, що на Теребовлянщині, розпочалися професійні прощі. На чудотворному місці вже молилися працівники фіскальної служби Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Починаючи з 2002 року в Зарваниці відбуваються професійні прощі, мета яких – духовна опіка і євангелізація вірних. Традиційно такі духовні мандрівки проводять напередодні або в самий день професійних свят. Учасникам прощ виготовляють спеціальну хоругву. Чисельність паломників постійно змінюється. Все розпочинається Божественною літургією, освячують воду, а далі священики виголошують коротенькі духовні науки щодо тої чи іншої спеціальності. Загалом в Зарваниці цього року заплановано дванадцять професійних прощ.

– В нас у квітні буде проща працівників комунальних господарств, це буде відбуватися 26 квітня. Насичена програма є у травні. Бо на День матері маємо гарну прощу спільноти Матері в молитві, які проходять пішки цю прощу. Минулого року ми започаткували велопрощу до Дня матері, так само цього року вона буде. 16 травня маємо прощу католицьких шкіл і шкіл християнського спрямування, – розповідає голова комісії у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Анна Зварич.

23 травня у Зарваниці відбудеться проща інтернатних закладів, вона проходить в іншому форматі. Окремо служать Літургію жестами для слабочуючих і глухих дітей. Після Служби кожен навчальних заклад презентує себе, далі діти і вихователі йдуть поклонитися Чудотворній іконі Зарваницькій Божій Матері.

– У червні ми будемо мати прощу Держкомзему, аграріїв, у липні буде велика проща працівників облспоживспілки, традиційно перша субота липня – День кооператора і вони приїжджають на прощу. Їх приїжджає дуже багато, тому богослужіння відбувається на подіумі, – говорить Анна Зварич.

У вересні професійні прощі до Зарваниці матимуть рятувальники та освітяни. У жовтні – дорожники, соціальні працівники. Закінчаться професійні прощі 2 листопада, коли до Зарваниці приїдуть представники Пенсійного Фонду. Беруть участь у таких спільних молитвах паломники з різних областей України.

– Це справді дуже гарна можливість, коли люди, які об’єднані фахово збираються тут і в стіп Пресвятої Богородиці вимолюють потрібних їм ласк для свідчення християнської позиції на місці своєї праці, – каже Анна Зварич.

Повний перелік і дати проведення професійних прощ в Зарваниці можна знайти на сайті Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії.