додому культура “Бог не знайшов іншого інструменту, як дати нам свої знання через слово”,...

“Бог не знайшов іншого інструменту, як дати нам свої знання через слово”, – Мирослав Дочинець

692

vlcsnap-2015-03-24-14h33m44s201Бог не знайшов іншого інструменту, як дати нам свої знання через слово. А книга – це є слово. Про книги не треба говорити, їх треба читати. Про  слово, мудрість, життя, щастя сьогодні говорив український письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Мирослав Дочинець.

Слово – це найбільша влада в цьому світі, як ти з ним поведешся, так воно поведеться з Тобою, каже Мирослав Дочинець. Людині треба робити те, що вона любить, і це все обов’язково її повернеться. Скільки людина вклала, стільки й отримає. Автор відомої книги – “Заповіді 104-річного старця Андрія Ворона” – як жити довго в здоров’ї, щасті і в радості, каже: многії літа абсолютно нічого не варті, якщо вони не благії літа.

– Старість знаєте яка буває обтяжливою – і для себе і для близьких. Але якщо вона є благими літами, якщо вона наповнена рівновагою духу, комфорту, мудрістю, силою, благодаттю. Не щастям, щастя – це епізод, це година, дві, три. Якщо щастя триває більше ніж день, два, три – це вже не щастя, це діагноз, – розповідає письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Мирослав Дочинець.

Книгу “Многаї літа, Благії літа” Мирослав Дочинець називає намаганням передати вічний пошук приходу до тихої води. Письменник не уявляє свого читача, не рахує своїх книг, він не визнає слово доля.

– Це є демотиваційне слово, це чекання присуду, постійне чекання. Ми чекаємо Путін завоює нас чи ні? Обама нам дасть грошей? Меркель нам дасть зброю? Така наша доля. Ізраїль, наприклад, не чекає цього. Вони не чекали, коли їм дадуть Батьківщину, чи дасть хтось зброю, вони на камені, на піску, на мертвому морі побудували і далі будуть рай на землі. Немає слово доля – є путь.

А йти тим шляхом треба постійно, каже Мирослав Дочинець, навіть якщо ти без ніг, всеодно мусиш йти. Всі вартісні речі не даються просто так, продовжує письменник, а щастя, на його думку, парне. Повну версію інтерв’ю з Мирославом Дочинцем дивіться на сайті TV-4.