додому духовність У селі Застав’я Тернопільського району освятили новозбудований храм

У селі Застав’я Тернопільського району освятили новозбудований храм

1402
vlcsnap-2014-11-17-11h13m26s132У селі Застав’я Тернопільського району освятили новозбудований храм – церкву Святого Великомученика Димитрія Солунського. Культова споруда належить Православній церкві Київського патріархату. Зводили її усім селом власними силами і за зароблені гроші. 

Минуло неповних 20 років відколи у Застав’ї почали зводити православний храм. Громада прийняла рішення, а керувати будівництвом доручили односельчанину, будівельнику із сорокарічним стажем.
– Була можливість – пішов на пенсію і почав будувати храм. Зробив проект в Тернополі. Брав на себе всю відповідальність і будував. Люди робили і я робив з ними разом, – розказує Євген Філик, який керував зведенням церкви .- Людей таких багато є, що з самого ранку і до пізньої ночі. Хто цеглу носив, хто розчин колотив. Вже багато повмирало, що тут працювали на церкві. Вже такі молодші тепер осталися, – пригадує мешканець с. Застав’я Тернопільського району Нестор Бучинський.
Цеглинку до цеглинки, копійку до копійки, ідеї, матеріали, зусилля, вільний час, – усе віддавали в пожертву на новий храм. Того, хто мав внести останні штрихи – розмалювати стіни церкви, теж обирали прискіпливо. Шукали того, хто враховуватиме їх смаки і побажання. Художник запевняє, роботою залишилися усі задоволені.
– Тут фантастичні люди. Все помагали. Треба було щось допомогти, підтримати, всякі такі моменти. Ну і мислення в них таке цікаве. На перспективу для дітей, для внуків. З такими людьми, – говорить художник Володимир Купецький.- Громада тут дружня. І саме завдяки скупченості і дружності громади цей храм і збудувався за 19 років. Цей храм це є дев’ятнадцятирічний витвір парафіян, які грішми, пожервуванням працею, завдяки саме цьому цей храм побудували і розписали, – каже парох церкви с. Застав’я Тернопільського району отець Миколай.