додому АТО У зоні АТО бракує кваліфікованих лікарів

У зоні АТО бракує кваліфікованих лікарів

787

vlcsnap-2014-09-08-14h54m43s191У зоні бойових дій бракує кваліфікованих лікарів. До Тернополя зі сходу України повернулися студенти медуніверситету. Вони розповіли про труднощі, з якими українські медики стикаються щодня, намагаючись рятувати життя і здоров’я українських бійців у зоні АТО.

Волонтери-медики розповідають: забезпечення медикаментами нормальне завдяки народним зусиллям, та попри це, постійною є потреба у протибольових та кровоспиняючих засобах. Затребуваними є противірусні препарати і перев’язочні матеріали, джгути. Втім, основне чого не вистачає – досвідчених лікарів.

– Оскільки я студентка третього курсу медичного університету, дуже багато чого не знала, не вміл,а і сказати зараз, що я навчилась там, теж не можу, бо не було нікого, хто сказав би що я правильно роблю чи неправильно. Тому медики, які знають військову медицину, перш за все – це дуже велика проблема, – пояснює волонтер-медик, студентка 3 курсу медуніверситету Ірина.

– Не вистачало медичного персоналу кваліфікованого, який би міг на місці надавати медичну допомогу. Також великою досить проблемою було те, що люди, які получали якісь поранення, не могли в нормальній обстановці, в нормальному стані попасти до лікарні. Тобто саме транспортування, – каже волонтер-медик, студент 6 курсу медуніверситету Зеновій.


– Для того, щоб доправити поранених, необхідно стабілізувати їхній стан, або в дорозі вони могли нормально доїхати, дати їм шанс вижити. Відповідно, для цього потрібно кваліфіковані медики, а не просто студенти, які вчаться, – додає Ірина.

У всіх підрозділах АТО по суті є свої стрільці-санітари або медики. Втім, не усі з них вміють застосовувати медичні навички у польових, або, гірше, бойових умовах.

– Санінструктори або стрільці-санітари повинні вміти так званому медичному сортуванню на полі бою – важкий-легкий, кого витягувати першим, кому надавати першу медичну допомогу. Тому що під час бою, або відразу після бою, люди гинуть просто-напросто від великої крововтрати, тому що підійшли не до того, надали допомогу не тому, хто потребує її найбільше в даний момент, – пояснив голова ГО “Медичний загін спецпризначення “Білі Берети” Андрій Салагорник.