додому Новини “Україна готова вступити до НАТО”, – Віктор Литвинчук

“Україна готова вступити до НАТО”, – Віктор Литвинчук

583

vlcsnap-2015-04-24-12h20m48s237Питання, чи вступати Україні до НАТО, буде винесене на всеукраїнський референдум. Про це Президент України Петро Порошенко заявив в інтервʼю французькому телеканалу iTELE. Також він заявив, що країна буде головою до волеявиявлення за 5-6 років. Чому не готові ми до цього зараз, у прямому ефірі “Акцентів” на TV-4 запитали у Віктора Литвинчука, голови обласного оргкомітету Громадянського руху “За Україну в НАТО”.

– Мені здається, що Україна готова, тому що збройна агресія, яка відбулась на Сході, анексія Криму і агресивна поведінка Росії змінила ситуацію докорінно. Якщо до початку Революції Гідності в нас було менше половини прихильників НАТО, то тепер цих прихильників вже 65% і навіть більше, і з кожним днем все більше і більше. Україна 23 роки тому здобула незалежність, але разом із тим вона була дуже уразлива. І в громадянському суспільстві постійно та думка витає, що треба якось захистити себе. Немає кращого захисту, ніж звернутися до міжнародних організацій, зокрема військових, таких як НАТО. Тому не дивно, що Порошенко зробив цю заяву, але вона не виникла на порожньому місці. Владі завжди важко робити такі заяви, які можуть викликати якесь нерозуміння з боку, зокрема, Росії. І для цього потрібна народна підтримка знизу. Ця підтримка якраз і передбачається створенням громадського руху “За Україну в НАТО”.

Країни, які зараз є членами НАТО, а до того були постсоціалістичними країнами – Польща, Литва, Латвія, Естонія – мали довгий шлях вступу. Вони не тільки переконали своє населення, але і готували його, законодавство, військові сили  до вступу у НАТО – на цей шлях потрібно від 2 до 5 років, говорить Віктор Литвинчук. Україна має два варіанти – або шлях буде дуже довгим або блискавичним, це залежить від військових дій на Сході. Частина американських військових перебуває в Україні поки що як інструктори, це перший сигнал, що НАТО працює в Україні. Тому варто бути готовим, що референдум пройде у лічені місяці.