додому Головні Сьогодні – Міжнародний день дантиста

Сьогодні – Міжнародний день дантиста

643

1391875827_stomatologia_detskogo_vozrastaПредставники цієї професії – особливі. Вони виконують клопітку, часом надскладну і завжди – надзвичайно важливу справу. Стоматологи щодня допомагають людям стати щасливими, адже дарують їм красу усмішки, впевненість у собі, гарне самопочуття. До речі, зубний біль визнаний найнестерпнішим, зокрема для діток. І дуже часто стоматологи стають справжніми рятівниками для пацієнтів.

Оскільки стоматологічна галузь тісно пов’язана з іншими медичними науками (загальна медицина, логопедія, психологія та ін.), якісний результат вимагає від спеціаліста відповідних глибоких знань й обізнаності. Тому досвідчені стоматологи просто вражають своїми навичками та вмінням. З професійним підходом до справи, вони перетворюються на чарівних скульпторів обличчя, на творців осяйної усмішки і білосніжних зубів.

    Цікаво, що у світовій практиці День стоматолога відзначають вже 30 років – з 1984р., коли Всесвітня Організація Охорони Здоров’я та Міжнародна стоматологічна федерація  офіційно затвердили це свято. Дата його проведення була вибрана символічна, адже 9 лютого – це також день Святої Аполлонії. Історія про відважну дівчину, яка не зрадила своєї віри й пожертвувала заради неї власним життям, відома ще з давніх-давен. Молоду й красиву Аполлонію жорстоко катували, вириваючи зуби, аби вона зреклася християнства. Але дівча не відмовилося від обраного шляху. Вона сама стрибнула до вогнища, обравши для себе трагічний, але переможний кінець. Після такої відданої жертовності церква назвала Аполлонію святою мученицею. 

А з ХІІІ століття її образ засяяв у контексті професійної стоматології. Річ у тім, що саме тоді відомий французький лікар і науковець П’єр Фошар, він же – «батько» сучасної стоматології, вирішив впровадити певний символ, який би об’єднував зубних лікарів. Цілком логічно, що вибір ескулапа зупинився на святій Аполлонії – покровительці тих, кого мучить зубний біль. Вважалося, що сама лише згадка її імені полегшує страждання хворого. Культ мучениці Аполлонії був досить популярним у тогочасній Європі. Ікони її зображення можна було зустріти чи не у кожній церкві. Сьогодні образ Аполлонії – молодої дівчини зі щипцями у руках також лишається шанованим і впізнаваним,  його досі використовують сучасні стоматологічні клініки.

54d856f68e56f Як бачите, День стоматолога має неординарне походження й цікаве тлумачення (для когось – історичне, для когось – релігійне, а для когось – фантастичне). Але ж і сама професія «стоматолог» не терпить примітивізму та не шукає простих шляхів. Численні інноваційні розробки для лікування зубів та профілактики стоматологічного здоров’я – найкращий тому доказ.

У професійне свято дантистів – День стоматолога, ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто пов’язав свою трудову діяльність з цієї корисною професією! Бажаємо Вам успіхів та завжди отримувати лише задоволення від своєї улюбленої роботи, дякуючи якій Ви допомагаєте багатьом людям! Бажаємо, щоб пацієнти завжди виходили з Ваших кабінетів тільки веселими і дякували за свої білосніжні посмішки і здорові зуби!

Здоров’я Вам шановні стоматологи!   

Привітайте своїх зубних лікарів!Добірка привітань для стоматологів.

Легенда про святу Аполлонію- покровительку стоматологів