додому Новини Про Закони про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні розповів нардеп...

Про Закони про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні розповів нардеп Юрій Чижмарь

982

vlcsnap-2015-04-17-17h53m59s225Закони Про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні, відкриття архівів репресивних органів комуністичного режиму, про визнання УПА та інших організацій борцями за незалежність держави  Україна очікувала останні 20 років, каже народний депутат України Юрій Чижмарь. Сьогодні у Тернополі народний обранець говорив про суть цих законів.

Закон про заборону комуністичну та фашистську ідеології, забороняє використовувати будь-які символи тієї епохи, вислови тих вождів, їх візуальні зображення, каже співавтор закону Юрій Чижмарь.

– Сьогодні в суспільстві йде глибока спекуляція, що ми заборонили, наприклад, ордени Героїв, які воювали в Другій Світовій війні, визволяючи в тому числі Україну від фашистсько-німецьких загарбників, не правда, ордени – це є ознака їх героїзму, нагорода персональна за боротьбу, за відновлення миру і спокою в європі і в світі. Ми не заборонили використовувати це для висвітлення історичних подій, бо історія, яка вона є, така вона є. Якщо ці символи потрібні для того щоб охорактеризовувати, то вони можуть використовувати, – народний депутат України Юрій Чижмарь.

Радикальна партія підтримала закон про розкриття архівних матеріалів органів КДБ та інших репресивних органів.

– Я вважаю, що там дуже багато історичного матеріалу, який може освітити правду про український визвольний рух, правдиву історію про український визвольних рух, правдиву історію про знищення українських патріотів в ГУЛАГах та інших місцях тримання. Я думаю, що наша область багато долучилася до того, щоб ці матеріали свого часу були розкриті в органах СБУ. Ви пам’ятаєту ту книгу, яку ми випускали в 2008 році, якою повністю відкрили архіви тодішнього КДБ. Сьогодні це змушені будуть зробити усі, – каже Юрій Чижмарь.

Юрій Чижмарь спільно з Олегом Ляшком внесли на розгляд Верховної Ради законопроект, який забороняє публічно заперечувати агресію Російської федерації щодо України.