додому Новини На Тернопільщині продовжують переводити комунальні установи на альтернативні види палива

На Тернопільщині продовжують переводити комунальні установи на альтернативні види палива

701

vlcsnap-2015-03-31-18h15m58s187На Тернопільщині продовжують переводити комунальні установи на альтернативні види палива. Цього разу твердопаливний котел встановили у дошкільному навчальному закладі І ступеня у селі Гнилиці Підволочиського району. Економія – відчутна, каже громада села та влада області.

Переведення дошкільного навчального закладу в селі Гнилиці Підволочиського району на альтернативні види палива обійшлося в 200 тисяч гривень. Котел встановили в кінці минулого року, відтак вже після зимових канікул опалюють приміщення лише дровами. Економія відчутна, каже сільський голова Глиниць Ілько Стахурський.

– Цього року ми не брали жодного куба газу. Якщо до цього часу минулі роки приміщення було на балансі районного відділу освіти і був ліміт на приміщення – 18 тисяч кубів газу, то зараз ми не беремо жодного куба. Всюди тепло, дров багато не йде, дрова маємо чистимо посадки, чистимо село, тут біля школи, дров нам вистачає на довший час, – розповів сільський голова села Гнилиці Підволочиського району ілько Стахурський.

Минулого року на тверде паливо в області перевели близько сімдесяти об’єктів, це дозволило зекономити газ і значну суму грошей, каже заступник голови Тернопільської ОДА.

– Для нас встановлення котелень – це не самоціль. Головне – скоротити споживання природного газу та зекономити гроші, які мешканці області витрачають на енергоносії. А це – майже 2 млрл гривень щороку, – каже заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра.

Основним завданням наразі є організація ринку палива, бо переведення котелень на тверде паливо спричинило ріст цін на дрова. Відтак, обласна влада планує відновити роботу Шумського торфобрикетного заводу.