додому здоров'я Меланома шкіри щороку вражає понад 3 тисячі українців

Меланома шкіри щороку вражає понад 3 тисячі українців

2559

vlcsnap-2015-04-24-13h05m21s7624 квітня в Україні відзначають День меланоми. На Тернопільщині можна буде безкоштовно обстежитись на цю недугу. В Тернопільському обласному онкологічному диспансері та Тернопільському обласному шкірно-венерологічному диспансері в п’ятницю, 24 квітня, проводять День відкритих дверей.

Меланома шкіри – це найзлоякісніша із усіх існуючих пухлин. Щороку вона уражає понад 3 тисячі українців, з них кожен 6-7 помирає вже до року з моменту встановлення діагнозу.

– Велика частина меланом перероджується з родимок, з невусів, тому якщо кожна людина буде знати, які ознаки і симптоми переродження, тоді ми зможемо і швидше діагностувати злоякісну меланому. Чому такий акцент на злоякісну меланому? Бо це пухлина шкіри, яку ми бачимо щодня, на жаль, це дуже злоякісна пухлина. Якщо порівняти з раком шкіри, то рак ми виліковуємо на 9%, а від меланоми помирає близько 15% людей до року від моменту встановлення діагнозу, – розповідає завідувач кафедри онкології Тернопільського державного медичного університету, професор, доктор медичних наук Ігор Галайчук.

Звичайний огляд шкіри, родимок, виконання простого правила АВСД може допомогти лікарям діагностувати меланому на початковій стадії росту, коли за допомогою хірургічного втручання можна повністю вилікувати пацієнта. АВСД це ознаки меланоми і диспластичного невуса родимки. Якщо у Вас є хоча б одна із цих ознак, потрібно негайно пройти обстеження.

– На кафедрі онкології Тернопільського державного медичного університету розроблено методику дистанційної діагностики пігментних пухлин шкіри, кожна людина може прислати для телемедичної консультації фотографію своєї пухлини і наші спеціалісти можуть прокунсультувати дистанційно і дати рекомендації, куди людина повинна звернутися чи до онколога чи до дерматолога. Це дуже спрощує діагностику, бо дуже багато людей тривожно відносяться до відвідування онкодиспансеру, – каже завідувач кафедри онкології Тернопільського державного медичного університету, професор, доктор медичних наук Ігор Галайчук.

Оксана Глушок, лікар-дерматовенеролог, заслужений лікар України, додає:

– Якщо діагноз встановлений на пізніх етапах, коли вже йдуть метастази, тоді тривалість життя буде дуже коротким, не дивлячись навіть на оперативне втручання і не дивлячись на те лікування, яке відбуватиметься після оперативного втручання.

Обстежитись на меланому можна буде у п’ятницю, 24 квітня, в Тернопільському обласному онкологічному диспансері та Тернопільському обласному шкірно-венерологічному диспансері. Медики нагадують: безкоштовне обстеження доступне протягом всього року. Варто лише попередньо записатись.