додому Новини З 1 липня в Україні ввели ще одну соціальну допомогу – компенсацію...

З 1 липня в Україні ввели ще одну соціальну допомогу – компенсацію за комунальні послуги

1002

vlcsnap-2014-08-13-14h59m21s151Сім’ям, для яких тарифи на комунальні послуги стануть непідйомні, держава пропонує отримати компенсацію. З 1 липня в Україні ввели ще одну соціальну допомогу, окрім субсидії, – компенсацію за комунальні послуги. Це різниця між оплатою за комуналку, скажімо, у квітні та липні. Попри компенсацію і надалі діятимуть звичайні субсидії. Одна сім’я може отримати відразу дві цих допомоги.

Компенсацію за різницю між старими і новими тарифами на комунальні послуги можна отримати з 1 липня. У Тернополі цією соціальною допомогою  користується лише 6 сімей. Охочих було значно більше, коментують в управлінні соціальної політики, проте не всі відповідали відповідним критеріям.
Право на компенсацію мають ті, в кого середньомісячний дохід сім’ї не перевищує прожитковий мінімум. Враховують усіх зареєстрованих у помешканні.

– Середньомісячний дохід сім’ї за останніх 6 місяців. Тобто, плюсується за всі місяці дохід і ділиться на 6. Визначається прожитковий мінімум на сім’ю в залежності від категорії. На дітей до 6 років прожитковий мінімум 1032 грн., від 6 до 18 років – 1286 грн., для працездатних людей – 1218 грн., а для осіб, які втратили працездатність – 949 грн, – розповідає в.о. начальника управління соціальної політики Тернопільської міськради Володимир Сулима.


Аби отримати допомогу, потрібно звернутися в управління соціального захисту. Компенсація буде нараховуватись безготівково на рахунки підприємств, що надають комунальні послуги. Подавати документи на допомогу можна і надалі. Потрібно написати заяву, а також пред’явити паспорт, ідентифікаційний код, довідку про склад сім’ї і довідки про доходи.  Кількість сімей, які претендують на компенсацію, значно зросте з початком опалювального сезону, прогнозують в управлінні. Сім’я, яка отримує субсидії, може отримувати і компенсацію.

– Компенсація розраховується як різниця між платою до підвищення цін і платою після підвищення цін, але із врахуванням пільг і субсидій. Тобто, якщо сім’я має право на пільги і субсидії, то ця сума відмінусовується від розміру компенсації. Також компенсація розраховується у межах санітарних норм. 21 квадратний метр на кожного члена сім’ї плюс десять з половиною метрів на сім’ю, – каже Володимир Сулима. – А за решту площі сім’я вже сплачує повністю суму.

Компенсації на сьогодні стосуються підвищення цін на газ, теплопостачання і гарячу воду. На інші комунальні послуги такої компенсації немає. Призначається допомога на період з першого липня і до закінчення опалювального сезону 2014-2015 років.