додому благоустрій В Тернополі до 2020 року планують зменшити споживання енергоносіїв та негативних викидів...

В Тернополі до 2020 року планують зменшити споживання енергоносіїв та негативних викидів вуглецю

1012

vlcsnap-2015-04-23-11h01m42s54В Тернополі до 2020 року планують зменшити споживання енергоносіїв та негативних викидів вуглецю на 20%. В місті реалізовують проекти співпраці з Світовим банком і Європейським банком реконструкції і розвитку. Делегація з Данії знайомилася з роботою Тернопільських комунальних підприємств в цьому напрямку.

У Тернополі лише за один сезон використання індивідуальних теплових пунктів в школах і садочках міста знизили споживання газу на 25%. Міськрада розпочинає проект термомодернізації цілісних житлових районів, підвищує енергоефективність в комунальних установах міста. Згідно з стратегією до 2020 року Тернопіль прийняв на себе зобов’язання знизити споживання енергетичних ресурсів на 2%. Про співпрацю у сфері енергозбереження та енергоефективності в міськраді говорили з керівниками провідних європейських підприємств з Данії.

– Ми мали дуже хороший семінар в Києві в лютому, багато міст в Україні були присутні на цьому семінарі, включаючи й Тернопіль. У співпраці з Данським посольством у Києві унаслідок цього семінару ми вирішили відвідати українські міста, Тернопіль став одним з перших, – розповідає представник Центральної ради з теплопостачання в Данії Піа Ціммерман.

– Вони отримали рекомендації від Світового банку про міста в Україні, з якими рекомендує співпрацювати саме Світовий банк. Визначили для себе пріоритетних два міста – Тернопіль та Кам’янець Подільський. Нам надзвичайно приємно, бо це доказує те, що Тернопіль є одним з тих міст, яке найбільш готове до впровадження будь-яких змін і реформ в галузі житлово-комунального господарства. Сьогодні вони відвідують наші комунальні господарства, вони побачать наші проекти, в подальшому ми хочемо почути від них пропозиції по цих проектах, можливо, вони запропонують свої проекти. Нам головне, щоб в місто прийшли інвестиції, іноземний досвід, – говорить міський голова Тернополя Сергій Надал.

Вадим Алдошин, представник одного з данських підприємств, додає:

– Наша мета співпадає з керівництвом міста – це є покращення умов життя для громадян України. Це дуже є важлива місія для нас і ми будемо докладати всіх зусиль в цьому напрямку.

– В червні ми будемо мати документ – енергетичний баланс міста, зроблений за методологією США, система трейс, яка охоплює понад 150 міст світу, серед них перше місто в Україні буде Тернопіль. Ми зможемо будь-якій компанії показати енергетичний баланс міста, розгорнути його у всіх сферах економіки, – каже заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський.

Тернопіль готовий стати пілотним майданчиком для передових технологій і впроваджувати європейський досвід у сфері енергоефективності, каже міський голова.